Kad klasičari briljiraju

Učenici dubrovačke Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića sudjelovali su proteklih tjedana na više natjecanja i osvojili izvrsna mjesta.

Dalmatinski festival matematike održan je u zgradi Sveučilišnih stručnih studija na Kopilici 5. svibnja i na njemu su se četveročlane ekipe osnovaca i srednjoškolaca iz četiri dalmatinske županije natjecale u znanju iz matematike. Festival je u 185 ekipa okupio više od 700 sudionika iz 61 škole, a cilj je na zabavni način popularizirati matematiku koja ne smije biti bauk. Prvo mjesto u kategoriji gimnazije osvojili su dubrovački klasičari, ekipa “Ruđer” u sastavu Jelena Kljunak, Mihael Miloslvić, Marijan Šaltić i Matea Šaltić. Mentorica ekipe je prof. Sanja Violić.

Nacionalno natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“ održano je u Srednjoj školi Čakovec. Susret je okupio više od 400 najboljih čitatelja osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske te nekih susjednih zemalja. Tema kviza znanja i kreativnosti za srednje škole bila je „Volim New York“. U kvizu znanja dubrovačku Biskupijsku klasičnu gimnaziju Ruđera Boškovića i Dubrovačko-neretvansku županiju predstavljale su učenice trećeg razreda Nikolina Bandić, Korina Bošnjak i Paula Miloslavić. Učenice su osvojile prvo mjesto u konkurenciji srednjih škola. Mentorica je Jasenka Peti Andrić.

Natjecanja iz klasičnih jezika održana su od 2. do 4. Svibnja u Gimnaziji Vladimira Nazora u Zadru. Učenici četvrtoga razreda Biskupijske klasične gimnazije iz Dubrovnika Baldo Petar Tutman i Tomislav Birimiša sudjelovali su na natjecanju iz oba jezika. Baldo Petar Tutman je državni prvak iz grčkoga i latinskoga jezika. Tomislav Birimiša bio je četvrti po broju osvojenih bodova (peti na ljestvici poretka) iz latinskoga i dvanaesti iz grčkoga jezika. Njihove mentorice su profesorice Inge Bego Matijević i Marija Marušić Čizmić.

Učenici Biskupijske klasične gimnazije iz Dubrovnika Jelena Kljunak, Ivan Marušić i Mihael Miloslavić sudjelovali su na 64. državnom natjecanju iz matematike održanom od 24. – 26. travnja u Poreču. Na natjecanju su se okupili najbolji mladi matematičari kojima je zajednički nazivnik ljubav prema matematici i natjecateljski duh. Klasičar Mihael Miloslavić je u B kategoriji 2. razreda srednje škole postigao izniman uspjeh osvojivši 1. mjesto. Mentorica je prof. Sanja Violić, a veliku pomoć pružio je učenik Marijan Šaltić.

XXIV. Državno natjecanje iz povijesti održano je od 24. do 26. travnja u Tehničkoj školi Ruđer Bošković u Vinkovcima. Učenik drugoga razreda dubrovačke klasične gimnazije Luka Radić bio je drugi po broju osvojenih bodova u kategoriji pisanih provjera i već drugu godinu je u vrhu najboljih u Hrvatskoj. Učenica trećega razreda Paula Miloslavić je u kategoriji istraživačkih radova (Mljekarske zadruge Župe dubrovačke u 20. st. i sabiralište Mljekara) osvojila sedmo mjesto. Mentorica učenika je prof. Marija Marušić Čizmić.