U Rijeci održana smotra zborova katoličkih srednjih škola

Zborovi katoličkih srednjih škola iz osam hrvatskih gradova okupili su se u subotu 26. studenoga na smotri održanoj u riječkoj crkvi Marije Pomoćnice. Susret je započeo misom koju je predslavio riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Nadbiskup Uzinić poručio je srednjoškolcima i njihovim voditeljima da pjesmom kojom veličaju Boga, kao i drugim djelima ljubavi, uprisutne Kraljevstvo Božje ljudima na zemlji. „Mnoge nam stvari već sada ukazuju kakvo je to Kraljevstvo, a to su ljubav, milosrđe, suosjećanje, blizina. Također, i ovo što vi činite – liturgijska pjesma – je odjek nebeske liturgije. Ona nas povezuje i snaži. Neka pjesma bude odraz vašega života, a vaš život odraz Neba kako bi susret s Isusom započeo već sada“, istaknuo je.

Nadbiskup je propovijed započeo podsjećanjem na kraj liturgijske godine i početak došašća kao vremena iščekivanja. „Isus nam danas govori da budemo budni i pazimo kako živimo. Jer kada ovo zemaljsko prođe treba se dogoditi nešto drugo. Gospodin Isus treba opet doći. On koji je došao i kojega i sada na razne načine susrećemo, ponovo će doći“, naglasio je nadbiskup Uzinić.

Ne znamo kakav će biti taj dolazak, rekao je nadbiskup, ali naslućujemo iz onoga što je Isus o tome govorio iz tekstova Svetog pisma. Objasnio je da i drugi znakovi ukazuju kakvo će biti Kraljevstvo Božje, a među njima i pjesma koja slavi Boga. Kao primjer kako pjesma i pjevanje mogu nadahnuti svakoga da postane bolji čovjek, naveo je tematiku iz filma „Kao na nebu“. Glazbenik koji se zbog bolesti vraća u svoje rodno mjesto, preuzima vođenje župnog zbora koji je „raštiman“ i glazbeno i u međuljudskim odnosima. Voditelj zbora pjevačima objašnjava da prvo moraju čuti sebe, otkriti svoj glas, rekao je nadbiskup.

„Svatko od nas mora otkriti koji je njegov poziv. Bog svakoga na jedinstven način poziva da živi u svom crkvenom i društvenom kontekstu“, rekao je te istaknuo da je drugo što je voditelj zbora objasnio pjevačima bilo da moraju slušati i čuti druge oko sebe. „Potrebno je čuti glasove drugih, uskladiti svoj glas s njihovim. Kada u životu svatko od nas daje svoje sposobnosti i povezuje ih s drugima, čuje ih i osjeća, onda je Kraljevstvo Božje već sada“, zaključio je nadbiskup.

Nakon mise održana je Smotra zborova katoličkih srednjih škola na kojoj je nastupilo devet zborova iz Zagreba, Slavonskog Broda, Splita, Dubrovnika, Virovitice, Osijeka, Požege i Rijeke. Tradicionalnoj smotri domaćini su bili salezijanci, osnivači riječke Salezijanske klasične gimnazije, a organizator Nacionalni ured za katoličke škole.

Preuzeto s: IKA