Redoviti polugodišnji sastanak Hrvatske biskupske konferencije i Vlade RH – Tema: status katoličkih škola

Sastanak članova Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i članovima Vlade održan je u ponedjeljak 28. studenoga 2022. u Banskim dvorima u Zagrebu.

Na redovitom polugodišnjem sastanku nastavljen je dijalog Vlade i Hrvatske biskupske konferencije o brojnim zajedničkim, kao i opće društvenim temama, među kojim je bilo i pitanje statusa katoličkih škola u RH.

O toj temi premijera Plenkovića i sve prisutne izvijestio je požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje. Istaknuo je nekoliko poteškoća s kojima se u svom djelovanju katoličke škole susreću te potaknuo njihovo rješavanje u skladu s Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture te provedbenog Ugovora između HBK i Vlade RH o katoličkim osnovnim i srednjim školama. Također, pozdravljena je i najava osiguravanja besplatnog obroka za sve učenike osnovnih škola u cijeloj Hrvatskoj, uz sufinanciranje Vlade.

Na sastanku su sudjelovali članovi Stalnog vijeća HBK: predsjednik HBK splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša, potpredsjednik HBK zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić i vojni ordinarij u RH Jure Bogdan. Uz njih na sastanku su sudjelovali požeški biskup Antun Škvorčević i generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak. Uz predsjednika Vlade bili su ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen-Koržinek i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, izvijestio je Tiskovni ured HBK.