Dan škole Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar

Klasična gimnazija Ivan Pavao II. Zadar proslavila je Dan škole u petak 21. listopada, na uočnicu blagdana sv. Ivana Pavla II., svoga naslovnika i zaštitnika. Na svečanosti u sportskoj dvorani škole, prigodne riječi uputili su dr. don Ante Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić i Božidar Longin, župan Zadarske županije. Susret koji je okupio učenike, profesore i djelatnike škole „ispunja zahvalnošću za ostvarena školska postignuća i nadom u ostvarenje zamisli u budućnosti“ rekao je u prigodnom programu dr. don Ante Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije, istaknuvši da su za uspjeh školskih projekata osobito zaslužni profesori.

Ravnatelj je izrazio priznanje ostvarenju brojnih postignuća, a u ovoj školskoj godini prvi put u povijesti škole upisan je i jedan razred učenika općeg smjera. „Klasično obrazovanje predstavlja temelj općeg znanja i priprema mlade za brojne izazove u budućnosti. Klasično obrazovanje je u temeljima identiteta europske kulture kojoj je hrvatski narod oduvijek pripadao. Zaštitnički ćemo čuvati klasično obrazovanje, a u duhu vremena otvarat ćemo se i novim izazovima i novim školskim programima“ rekao je ravnatelj Sorić, poručivši: „Svjesni da bilo koje čovjekovo ostvarenje bez Boga uvijek završava protiv čovjeka, kako je govorio Ivan Pavao II., želimo nastaviti i dalje graditi u duhu našeg najvećeg i prvog Učitelja, Isusa Krista. Vođeni smo primjerom i snagom vjere velikog pape Ivana Pavla II. Ne bojmo se , ostanimo budni i ne prestanimo nikad otvarati vrata Kristu“ potaknuo je don Ante, citirajući Ivana Pavla II. koji je mlade među svojim prioritetima kojima se obraćao, tješio, hrabrio, govorio im o budućnosti i hvalio njihov duh: „Vi ste mladi, a Papa je star i pomalo umoran. No, on se još uvijek potpuno poistovjećuje s vašim težnjama i nadama. Premda sam živio među mnogim tminama, pod okrutnim, totalitarnim režimima, dosta jasno sam vidio da mogu biti nepokolebljivo uvjeren da nijedna poteškoća i strah nisu toliko veliki da mogu ugušiti nadu koja vječno izvire iz srca mladih“.

Ravnatelj Sorić zahvalio je školskim i društvenim institucijama s kojima Klasična gimnazija rado surađuje tijekom godine, čiji su predstavnici bili na Danu škole. Zahvalio je i zadarskom županu za pomoć i podršku kojima ih prate u školskim aktivnostima i Sveučilištu u Zadru, čiji je predstavnik na svečanosti bio prorektor dr. Zvjezdan Penezić.

Poželjevši učenicima blagoslovljen daljnji rad, nadbiskup Puljić rekao je da je „lijepo biti s mladosti i osjetiti ozračje velikoga sv. Ivana Pavla II.“. „Kao članovi zajednice koja nosi njegovo časno ime, osjećamo se ponosnima. Ponosan sam na to što je moj predšasnik Ivan Prenđa, kad se osnivala, školu htio upravo njemu posvetiti. Ivanu Pavlu II. dugujemo puno toga. Nismo ni svjesni vremena u kojem smo živjeli i njegovih velikih zasluga za cijelu Katoličku Crkvu i nas kao narod, koji nam je u ono vrijeme bio zaista prijatelj, brat, odvjetnik i učinio toliko toga pozitivnoga za nas“ rekao je mons. Puljić.

Kao dionik teških događaja tijekom Domovinskog rata, nadbiskup je rekao da ljudi koji su preživjeli ratne teškoće osjećaju Ivana Pavla II. još uvijek nazočnim jer je „zaista bio pravi odvjetnik i prijatelj“. „Svima je govorio ‘Učinimo da mir zavlada’. Toliko puta je govorio, ‘Zaustavite ruku koja ubija’. Hvala ti, Ivane Pavle II.“ poručio je mons. Puljić. Istaknuo je osobitost činjenice da je Kongregacija odredila 22. listopada za spomen toga Pape koji je toga dana prvi put javno nastupio na trgu sv. Petra i objavio svoj pastirski program, nakon što je izabran 16. listopada 1978. Tada je poručio u svom govoru ‘Otvorite vrata Kristu’, smatrajući kako sve treba biti za Krista i Kristu u čast. „Za blagdane svetaca bira se dan njihove smrti, ili rođenje, kao kod Ivana Krstitelja. A kod Ivana Pavla II. nije izabrano rođenje ni smrt, nego dan njegovog prvog nastupa kao pape. Kongregacija je toliko smatrala važnim dan njegovog nastupa kada je izložio svoj program i odredila ga njemu u čast“ naglasio je mons. Puljić, rekavši da je sv. Ivan Pavao II. „veliki čovjek i prijatelj“ koji je zaista svima bio posvećen. „Roditelji mogu reći, on je za nas živio. Bolesni mogu reći, on je tako vidljivo, sadržajno i svojim gestama pokazao koliko mu je bilo stalo do bolesnih te je ustanovio i Svjetski dan bolesnika. I umjetnici, kojima je također uputio Pismo u Jubileju, poručivši im da nitko bolje od njih ne može osjetiti ono što je Bog osjetio u početku stvaranja, kako je lijepo što je Bog stvorio. Mladima je bio osobito otvoren, na svjetskim susretima mladih govorio im je: ‘S vama sam kod kuće. Došao sam s vama se odmoriti. Vi ste nada Crkve, društva, svojih naroda odakle dolazite, ali vi ste i moja nada’“ podsjetio je nadbiskup Puljić na susretu kojem je nazočio i zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić.

Božidar Longin, župan Zadarske županije, rekao je kako gimnazija s ponosom nosi ime Ivana Pavla II. Istaknuvši da je to jedinstvena škola u Zadarskoj županiji po svom programu i pristupu, izrazio je uvjerenje da će učenici izvršavajući svoje školske obveze i učenjem graditi sebe i ulagati u svoju budućnost. „Nemojte propustiti tu priliku. Dan škole je prigoda da se zastane na trenutak. Budite ponosni na svoju školu, svoj rad i svoje učitelje. Profesori će vam pomoći na vašem putu, oni su tu zbog vas i u ljubavi prema poučavanju. Imati znanje je veliko zadovoljstvo, a predati znanje drugome još je veće zadovoljstvo“ rekao je župan Longin, ohrabrivši i učitelje: „Ne posustajte, unatoč sve većoj administraciji u vašem poslu, unatoč brzim promjenama u tehnologiji koja sve više ulazi u učionice i ostalim izazovima. Otvarate nove vidike svojim učenicima. Vi stvarate budućnost naše domovine i na tome vam čestitam“.  

Predavanje „Živjeti s medijima – od izazova do prilika“ održao je Ivan Uldrijan, poslijedoktorand na Odjelu za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Uldrijan je supokretač emisije o hrvatskom jeziku ‘Navrh jezika’ na HTV-u. Glavni je urednik i urednik-mentor studentskoga lista HKS-a ‘Kompas’. Kao član Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu predavač je u projektu ‘Djeca medija’ koji edukacijom o medijima pridonosi razvoju medijske pismenosti i komunikacijske kulture.

Prije svečanosti u sportskoj dvorani, gimnazijalci su se okupili na klanjanju u zadarskoj crkvi sv. Marije koje je predvodio don Ivan Šibalić, nadbiskupijski povjerenik za mlade. Nakon programa u školi, održana su sportska natjecanja i nogometna utakmica učenika protiv profesora na Mornarici.

Svečarski tjedan u Gimnaziji počeo je u ponedjeljak, 17. listopada u sportskoj dvorani škole susretom zadarskih klasičara s 40 učenika i 3 profesora Škofijske klasične gimnazije Zavoda sv. Stanislava iz Ljubljane u sklopu međunarodne suradnje ‘Zajedno je ljepše’. Zadarski klasičari surađivali su već s katoličkim školskim centrima iz Žepča i Nagykanizse u razmjeni školskih iskustava i međusobnih znanja. Sljedeće godine predviđen je uzvratni posjet zadarskih klasičara Ljubljani.

Tada su održane i edukativno – kreativne radionice tragom tradicije škole i zadarske baštine.

Radionica ‘Vodeni znakovi u glagoljskim rukopisima’ ostvarena je u suradnji s Odjelom za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru pod vodstvom izv. prof. dr.  Marijane Tomić i asistentice Laure Grzunov.

Edukativnu radionicu izrade sapuna vodila je Željka Jadrošić, prof. U radionici kaligrafije koju je vodio Mate Ljubičić, prof. Likovnog u Klasičnoj gimnaziji, učenici su se likovno izražavali pisanjem inicijala koji podsjećaju na iluminirane rukopise, podsjetivši se koliko je u vremenu tehnologije i umjetnih pomagala važno razvijati um i kreirati umjetnost vlastitom rukom na papiru i klasičnim sredstvima za pisanje i crtanje, poput pera, olovke i boja. Učenik Karlo Škifić vodio je radionicu ‘Ribar plete mrižu svoju’, a knjižničarka Katarina Vukić radionicu ‘Čitaj i cvjetaj’ – izradu straničnika za knjige od prešanog bilja. Zadrani i Ljubljančani sudjelovali su i u kvizu te su posjetili Nin i sakralne i kulturne znamenitosti Zadra.

Klasična gimnazija Ivan Pavao II. najstarija je odgojno – obrazovna ustanova u Zadru čiji učenici djeluju pod motom ‘Zajedno stvaramo bolji svijet’. Učenici ostvaruju zapažene rezultate na županijskim i državnim natjecanjima. Njihove vještine i znanja dolaze do izražaja i u raznim izvannastavnim aktivnostima, humanitarnom i volonterskom djelovanju, za što su 2017. nagrađeni i na nacionalnoj razini kada im je Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj dodijelila nagradu ‘Dobrota nas veže i spaja’. Dvije godine prije toga zadarskim klasičarima Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva dodijelila je godišnju nagradu za volonterstvo ‘Otisak srca’. Ta se nagrada dodjeljuje za doprinos dobrovoljnog angažmana učenika dobru šire zajednice, promičući volonterstvo kao doprinos razvijenosti i socijalnoj koheziji u društvu. Učenici, roditelji i nastavnici zadarske Klasične gimnazije tu su Nagradu osvojili tada među svega četiri srednje škole u Hrvatskoj.

Škola baštini tradiciju Nadbiskupske klasične gimnazije djelatne gotovo tri stoljeća, nekada u sklopu zadarskog sjemeništa ‘Zmajević’. Poučila je generacije hrvatskih svećenika i intelektualaca iz svih hrvatskih biskupija i BiH. Od 1991. Gimnazija je verificirana kao javna škola. Školske godine 1997./98. u školu se upisuje pri vanjski učenik. Nova povijesna stranica započinje u svibnju 2005. blagoslovom nove školske zgrade i rješenjem Ministarstva prosvjete i sporta RH o preimenovanju Nadbiskupske klasične gimnazije u Klasičnu gimnaziju Ivan Pavao II. Zadar.