Održan stručni skup za tajnike katoličkih škola

U organizaciji Nacionalnog ureda za katoličke škole održan je 21. listopada 2022. u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu Stručni skup za tajnike katoličkih osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

Na početku skupa tajnik Ureda Danijel Holeš pozdravio je prisutne tajnike škola, zahvalio im za dolazak te predstavio dnevni red. Riječi pozdrava i dobrodošlice izrekao je također i predavačima Jakovu Rađi s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu, gđi. Tereziji Marić iz Ministarstva pravosuđa i uprave, gđi. Karli Lojen iz Carneta te gđi. Snježani Kao iz Infodoma.

Potom je Jakov Rađa pročitao ulomak iz Evanđelja po Luki (Lk 12, 35-45). Tajnike i računovođe usporedio je s vjernim i razumnim upraviteljima o kojima se govori u spomenutom evanđeoskom odlomku. Naglasio je kako je potrebno shvatiti da se nismo sami postavili na posao tj. radno mjesto nego da nas je Gospodar poslao. Bog šalje upravitelje kako bi uspostavili red. Upravo tajnici i računovođe svojim poslovima omogućuju da u školi vlada red i sigurnost te da se svi koji pohađaju školu u njoj mogu osjećati kao kod kuće, odnosno doživjeti je kao svoj dom. Istaknuo je kako upravitelj škole mora biti svjestan da u školu dolaze razne osobe (zaposlenici i učenici) i sa sobom nose osobne i društvene, obiteljske poteškoće i probleme te da ih sve treba samilosno gledati i prihvaćati i tako upravitelj postaje milosrdni otac. Naglasio je kako Dobri Gospodar želi u svojoj kući imati takvog upravitelja koji je svjestan križeva i slabosti svojih podanika. Također je podsjetio kako treba zakon uvijek primijeniti da on bude u službi života a ne smrti te da sve što činimo treba usmjeriti svrsi i cilju kojem želimo služiti.

Zatim je Terezija Marić u svom izlaganju o digitalizaciji uredskog poslovanja upoznala tajnike s promjenama i novitetima u novoj Uredbi o uredskom poslovanju, koja će u potpunosti stupiti na snagu 1. siječnja 2023. Objasnila je koji su to ciljevi digitalizacije uredskog poslovanja i na koji način će funkcionirati.

Karla Lojen i Snježana Kao u daljnjem tijeku skupa predstavile su CARNET-ov program Sigma, koji svim školama omogućuje prelazak na digitalni način poslovanja. Prikazale su na primjerima kako praktično izgleda rad u navedenom programu. Stručni skup završio je zajedničkim druženjem uz domjenak.