Vjeronaučna olimpijada održana u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. s pravom javnosti

U utorak, 3. svibnja u Zadru, u Klasičnoj gimnzaiji Ivana Pavla II. otvoreno je dvodnevno državno Natjecanje iz vjeronauka – Vjeronaučna Olimpijada 2022. na koju se izvrsnim rezultatima plasiralo ukupno 160 učenika iz 20 osnovnih i 20 srednjih hrvatskih škola. Osnovna škola Eugena Kvaternika iz Velike Gorice s mentoricom Natašom Ćurić osvojila je prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola, a XV. gimnazija Zagreb s mentorom Velimirom Mandićem pobijedila je u kategoriji srednjih škola.

Ovogodišnje državno Natjecanje iz vjeronauka za osnovne i srednje škole održalo se u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II.  s temom „Sveti Ignacije Lojolski i Družba Isusova”. Domaćin ovogodišnjeg Natjecanja bila je Zadarska nadbiskupija, odnosno Katehetski ured Zadarske nadbiskupije s predstojnikom mr. don Gašparom Dodićem i tajnicom č.s. prof. Viktorijom Gadžom. Svečani program započeo je hrvatskom himnom u izvedbi zbora Gimnazije pod ravnanjem prof. Grge Ivkovića. Prigodni program pripremila je prof. Mirela Zubčić, a voditelji su bili učenici 3.razreda  Nika Radetić i Karlo Škifić. Velika zasluga za sve ostvareno osobito pripada vrijednim vjeroučiteljima.

Svečanom otvaranju pristupili su predstavnici civilne i državne vlasti, gđa Anita Vranić, tajnica Nacionalnog katehetskog ureda HBK, predstavnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, g. Ivan Šimunić, predstavnici Grada, Odjela za odgoj i školstvo, pomoćnica pročelnika gđa Ivana Guglielmini i voditelj Odsjeka za školstvo g. Ivan Hajdić. Viši savjetnik, g. Tomislav Tomasić, predsjednik Državnog povjerenstva za provedbu državnog Natjecanja iz vjeronauka, pozdrav je uputio i u ime ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje dr.sc. Dubravke Brezak Stamać.

„Čast mi je i zadovoljstvo da smo vaši domaćini. Okupili smo se u Kristovo ime. Vjeronauk je predmet koji vodi prema Radosnoj vijesti Isusa Krista, pa je i ovo natjecanje u istoj toj stvarnosti.” Ovim riječima ravnatelj Gimnazije don Ante Sorić,  pozdravio je sudionike i poželio im toplu dobrodošlicu s željom da iz Zadra ponesu nagrade i lijepe uspomene.

U ime članova Državnog povjerenstva obratio se viši savjetnik g. Tomislav Tomasić, predsjednik Državnog povjerenstva za provedbu državnog Natjecanja iz vjeronauka naglasivši da je ostvarivanje evanđeoskog poziva na svetost i postignuće pune, općeljudske, moralne i kršćanske zrelosti, jedan je od glavnih ciljeva katoličkog vjeronauka u školi te da  svatko od nas ima svoj vlastiti put svetosti kao što ga je imao sv. Ignacije Lojolski.

I Otac nadbiskup, mons. Želimir Puljić uz blagoslov nazočnima osvrnuo se  na životni put  sv. Ignacija i njegove Družbe istaknuvši da se iz primjera njihova uvijek novog započinjanja možemo na svom životnom putu  i svi mi uvijek iznova nadahnjivati.

U svečanom programu sudjelovali su i učenici Osnovne škole Smiljevac. Oni su na županijskoj razini Natjecanja ostvarili zapažene rezultate i dijelili prvo mjesto. U scenskom ozračju, uz glazbenu pratnju izrekli su prigodnu molitvu, a učenik 3.razreda Gimnazije Petar Brnin krasnoslovio je  odabrane ulomke iz  Judite M. Marulića. Bila je ovo prigoda da se povežu dva velika jubileja, 500. obljetnica Ignacijevog obraćenja i 500. obljetnica prvog tiskanog hrvatskog umjetničkog epa, Marulićeve Judite. I sam Ignacije Lojolski, kao i Ignacijevi suvremenici čitali su Marulićeva djela.

Prije samog početka pisanja testa svima se obratio član Državnog povjerenstva g. Zvonimir Lončar i dao natjecateljima potrebne upute. Pisani dio ispita provodio se u učionicama s početkom u 10 sati.

Program je završio glazbenom točkom šk. zbora Neka cijeli ovaj svijet, iz mjuzikla Jalta, Jalta, skladatelja Alfija Kabilja

Nakon ispita natjecatelji su sudjelovali u kulturno-edukativnom programu, nakon kojeg je slijedio ručak i  zasluženi odmor u Hotelu Kolovare, a u 18 sati svi natjecatelji zajedno sa svojim mentorima bili su dio euharistijskog slavlja u katedrali sv. Stošije. Sv. Misu u koncelebraciji sa svećenicima slavio je Otac nadbiskup mons. Želimir Puljić.

Sljedećeg dana nastavio se drugi dio Natjecanja – Milijunak, prvih pet ekipa osnovnih i srednjih škola „borile” su se za dodatne bodove.

Tijekom svečanog zatvaranja Olimpijade nakon glazbene izvedbe učenice Veronike Višnjić Etide, iz opusa 72. broj 2 u g-molu,  obratio se pater Mirko Nikolić u ime Družbe Isusove zahvalivši se  svima na sudjelovanju i zalaganju.  Tada je uslijedio najuzbudljiviji dio dana, proglašenje pobjednika, podjela i uručivanje pohvalnica za prva tri mjesta.

Osnovna škola Eugena Kvaternika iz Velike Gorice s mentoricom Natašom Ćurić osvojila je prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola, a XV. gimnazija Zagreb s mentorom Velimirom Mandićem prvo mjesto u kategoriji srednjih škola.

Drugo mjesto među osmoškolcima zauzela je Osnovna škola Brodarica, a treće mjesto pripalo je Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića iz Zagreba.

Drugo mjesto među srednjoškolcima zauzela je I. gimnazija Zagreb, a treće mjesto pripalo je Pazinskom kolegiju – Pazinskoj gimnaziji – Pazin.

Natjecanje je završilo u radosnom i prijateljskom ozračju. Sve što se moglo čuti i sve što se događalo bila je jasna potvrda da Ignacijeva karizma živi i danas te da i dalje predstavlja trajan poticaj i znak neprekidnog žara vjere i postojanog apostolata.