Proslava pete obljetnice rada Katoličke osnovne škole u Novskoj

U prostorima Pučkog otvorenog učilišta u Novskoj, u srijedu, 27. travnja, svečanom priredbom učenika proslavljen je Dan Katoličke osnovne škole u Novskoj. Spomenuta je proslava organizirana u prigodi obilježavanja pete obljetnice postojanja i djelovanja Škole te o 25. obljetnici osnutka Požeške biskupije. Uz učenike, roditelje i djelatnike Škole, priredbi su, među ostalim gostima, nazočili i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, predstojnik Ureda za katoličke škole Požeške biskupije Ivica Žuljević, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić, predstavnici Grada Novske u zajedništvu s ravnateljima gradskih ustanova, svećenici Novljanskog dekanat, ravnatelji katoličkih škola Požeške biskupije te novljanske osnovne, srednje i glazbene škole.

Priredba je započela glazbenom točkom pod nazivom „Kad se male ruke slože“ koju je izveo Pjevački školski zbor, a potom je uslijedila recitacija učenika prvoga razreda o četiri male lijepe riječi. Zvucima violine i gitare program su obogatile učenice četvrtog razreda Rafaela Mitrović i Anamarija Kovačević, a koje ujedno pohađaju i Glazbenu školu u Novskoj. Nakon toga, učenici drugoga razreda izveli su scensku igru pod nazivom ,,Ne suditi knjigu po koricama“, a učenica petog razreda Tena Jež izvela je pojedinačni scenski nastup i pjesmu „Sreća“ autora Ivice Vanje Rorića. Program je nastavljen zborskom izvedbom pjesme „Oči“, igrokazom „Potraga za znanjem“ učenika četvrtoga razreda te plesnom točkom drugaša. Također su učenici četvrtog i petog razreda, kroz pjesmu i recitacije, pokazali svoje znanje u engleskom, njemačkom i latinskom jeziku, a učenici trećeg razreda podsjetili su sve na misli sv. Ivana Pavla II. koji je na današnji dan prije osam godina bio proglašen svetim. Program su vodile učenice Brigita Brtan i Tena Jež.

U drugom dijelu priredbe, učenike, roditelje, djelatnike Škole i sve goste pozdravio je ravnatelj Krunoslav Juraković koji je ukratko predstavio rad Škole u njezinom petogodišnjem djelovanju. Zahvalio je osnivaču Škole požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću i predstojniku Ureda za katoličke škole Požeške biskupije Ivici Žuljeviću za sve što čine za razvoj katoličkih škola, kako novljanske, tako i ostalih u Požeškoj biskupiji. Riječi zahvale uputio je i državnoj tajnici Željki Josić za njezinu podršku, a jednako tako Sisačko-moslavačkoj županiji, Gradu Novskoj, Razvojnoj agenciji grada Novske – NORA te drugim ustanovama i pojedincima za njihove potpore, pomoći i suradnje u ovih pet godina postojanja Škole. Na poseban način zahvalio je prvoj ravnateljici časnoj sestri družbe Kćeri Milosrđa Jeleni Krilić za njezin važan doprinos u prvoj godini postojanja Škole, a jednako tako i svim djelatnicima Škole, napose onima koji su od samih početaka prisutni u njoj. Zahvalio je svima prisutnima na dolasku te poželio im da ih u životu prati Božji blagoslov i zagovor sv. Ivana Pavla II.

Nakon toga, riječi pozdrava i podrške učenicima i djelatnicima Škole izrazili su državna tajnica Josić, zamjenik župana Jurić te na kraju predstojnik Žuljević koji je ujedno svima čestitao petu obljetnicu rada i postojanja Škole. Također je prenio pozdrave biskupa Antuna, zahvalio svim roditeljima na povjerenju koje iskazuju kroz upis u Katoličku školu, učenicima i djelatnicima poželio uspješan nastavak odgojno-obrazovnog rada te na sve zazvao Božji blagoslov. Priredba je završena pjesmom „Krist na žalu“, a potom je uslijedilo međusobno druženje u prostorima Glazbene škole u Novskoj.