Erasmus + projekt „Values through art“ u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku

U razdoblju od 28. ožujka do 1. travnja 2022. godine Katolička osnovna škola bila je domaćin hibridne mobilnosti Erasmus+ projekta „Values through art“.

Na ovoj mobilnosti sudjelovali su učenici i nastavnici partnerske škole iz Litve (Mokykla „Sokratus“, Vilnius) dok projektni partneri iz Španjolske (Ceip Jose Rodriguez Cruz, Villafranca de los Barros, Badajoz) nažalost nisu došli zbog COVID pandemije te su prisustvovali virtualno ovoj mobilnosti. Koordinatorice projekta u Katoličkoj osnovnoj školi bile su učiteljice Antonija Mamužić i Željka Ćaleta Car. Budući je škola bila prvi put domaćin Erasmus+ KA229 mobilnosti, pripreme su bile dugotrajne i opsežne.

Hibridna mobilnost podrazumijeva da dio sudionika sudjeluje fizički na aktivnostima, a dio sudjeluje virtualno. Virtualni dio mobilnosti se vrlo uspješno ostvario zahvaljujući učiteljici Informatike Josipi Baljkas Klisović. Brojne aktivnosti odvijale su se dijelom u školi, a dijelom kroz edukativne izlete. Kroz sportsko, likovno, dramsko i filmsko stvaralaštvo kod sudionika su se razvijale istinske ljudske vrijednosti poput solidarnosti, tolerancije, poštovanja i istinskog prihvaćanja različitosti kod ljudi.

Kroz edukativne izlete sudionici su upoznavali ljepote našeg zavičaja i kulturne znamenitosti kao i  kvalitete, osobine i posebnosti ljudi iz prošlosti bez kojih znamenitosti ne bi bilo. Sudionici su obišli staru gradsku jezgru, katedralu svetog Jakova, Interpretacijski centar Civitas Sacra, tvrđavu svetog Mihovila, gospodarstvo Etnoland Dalmati te Trokut – centar za nove tehnologije i poduzetništvo.

Povijest velebne katedrale svetog Jakova sudionici su upoznali zahvaljujući o. biskupu Tomislavu Rogiću. Župan Šibensko – kninske županije dr.sc. Marko Jelić zaželio je u kongresnoj dvorani škole dobrodošlicu sudionicima projekta. Učiteljice Julija Crnogaća, Ines Baljkas Nakić i Ivana Milišić upoznale su goste s posebnostima grada Šibenika, županije Šibensko-kninske i škole kroz edukativne prezentacije. Učiteljica Likovne kulture, Milena Mikulandra zaslužna je za održanu likovnu radionicu  izrade kupola šibenske katedrale u Interpretacijskom centru Civitas Sacra.

Zahvaljujući roditeljima učenika domaćina ostvareno je stručno vodstvo gradom, obilazak tvrđave svetog Mihovila te posjet i radionica u Trokutu – centru za nove tehnologije i poduzetništvo. Ravnateljica škole s. Mandica Starčević bila je aktivno uključena u sva događanja. Našlo se vremena i za druženje učenika bez učitelja, usavršavanje engleskog jezika, stvaranje novih prijateljstava i dogovaranje planova za mobilnost koja se treba održati u Vilniusu, Litvi krajem svibnja.