Upoznajmo katoličke škole u Republici Hrvatskoj – Salezijanska klasična gimnazija s pravom javnosti

Salezijansku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti u Rijeci osnovala je Hrvatska salezijanska provincija 1959., a registrirana je pod imenom Srednja vjerska škola za spremanje svećenika. Padom komunističkog režima i osamostaljenjem Hrvatske za gimnaziju nastaju nove prilike. Ministarstvo prosvjete odobrilo je program i priznalo pravovaljanost svjedodžbi, a škola dobiva i službeni naziv Salezijanska klasična gimnazija, a mogućnost upisa dobili su i učenici koji ne žele biti svećenici. U školu su se 1996. po prvi put upisale i djevojke. Slijedeće je godine škola dograđena, a uz klasični razred upisuje se i razred opće gimnazije za sportaše.

Škola se nalazi u sklopu Župe Marije Pomoćnice, na predjelu Podmurvica, u 12 odjela školu pohađa više od 300 učenika, a ravnatelj je don Dragutin Detić.

Salezijanska škola razlikuje se od ostalih javnih ili privatnih nekonfesionalnih škola po „specifičnom karakteru“ koji se temelji na kršćanskoj (katoličkoj) i odgojno-preventivnoj dimenziji te svjedočenju zajedništva učenika, djelatnika i roditelja. Ona promiče taj „specifični karakter“ koji vodi računa o slobodi mladih, o odgojiteljima, profesorima, ali i o mogućnosti da ponudi evanđeosku poruku, poštujući osobno uvjerenje svakoga od njih. Salezijanski odgoj koji ne bi iz bilo kojega razloga nudio i vjeru, izdao bi vlastiti specifični karakter prema onom „ponuditi ne znači nametnuti“.

Specifični karakter salezijanskoga odgoja potpomognut je i bogatim udrugama (bivši učenici, roditelji) i u tom kontekstu roditelji čine zajednicu salezijanske škole zajedno s profesorima i učenicima. Sudjelovanje roditelja u školskome životu potrebno je kako bi se zajamčila odgojna koherentnost obiteljskoga djelovanja i škole. Suradnja škole i obitelji neophodna je ukoliko se želi uskladiti proces obrazovanja i odgoja kojima se te dvije institucije bave. Obitelj i škola nalaze zajednički interes s obzirom na odgojne elemente pod pretpostavkom da te dvije institucije ostvare odnose čvrste potpore i prave suradnje.

Uz salezijansku školu vezano je i ozračje radosti, optimizma i veseloga zajedništva. Salezijanska škola bez široke ponude sporta, glazbe, umjetnosti, ali i liturgijskih slavlja, bila bi nezamisliva. Učenici se u te izvannastavne ponude koje im omogućavaju opuštanje i odmor od intelektualnoga učenja uključuju slobodno i prema vlastitim sklonostima, a pomoć i suradnju pruža im i asistent koji se na taj način uključuje u rad škole. Salezijanska klasična gimnazija njeguje tako dio baštine koju je don Bosco ostavio salezijanskim školama u nasljeđe.

http://gimnazija-klasicna-salezijanska-ri.skole.hr/