Blagoslov kapelice „Božjeg milosrđa“ u Ženskoj općoj gimnaziji sestara milosrdnica

Uz 175. obljetnicu svog dolaska u Zagreb, Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga Zagreb ove godine slavi i 25. godišnjicu ponovnog otvaranja Ženske opće gimnazije Družbe.

Kada su sredinom 19. stoljeća došle u Zagreb iz Tirola, uz blagoslov kardinala Jurja Haulika, sestre milosrdnice započele su pionirski pothvat sustavnog obrazovanja ženske mladeži u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, pa sve do Bugarske i Turske osnivajući brojne škole, vrtiće i zavode. Uz glasovitu preparandiju – učiteljsku školu u kojoj su se sustavno formirale brojne generacije učiteljica, najznačajniji iskorak Družbe bio je osnivanje Ženske realne gimnazije sestara milosrdnica 1926. godine u Zagrebu. Ova gimnazija svojim obrazovanjem iznjedrila je brojne intelektualke, majke i vrhunske znanstvenice u našem narodu. No, 1945. odlukom jugoslavenskih vlasti gimnazija se zatvara, a zgradu novosagrađene gimnazije na Savskoj 77 oduzima država. Kada su nastupila bolja vremena, točno nakon 50 godina, u slobodnoj Republici Hrvatskoj Družba sestara milosrdnica 1995. godine ponovno otvara Žensku opću gimnaziju sestara milosrdnica, sljednicu Ženske realne gimnazije koja ponovno, sada već 25 godina, u katoličkom duhu odgaja i obrazuje nove naraštaje djevojaka.

Za svoj srebrni jubilej Ženska opća gimnazija je na dar dobila kapelicu „Božjeg milosrđa” koju je 7. srpnja blagoslovio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško u koncelebraciji s duhovnikom škole vlč. Petrom Mlakarom. Uvodni pozdrav uputila je vrhovna poglavarica sestara milosrdnica s. Miroslava Bradica koja je bila i prva ravnateljica Ženske opće gimnazije. Naglasila je kako su sestre, profesori i učenice čeznuli za posvećenim prostorom u kojem će se svakodnevno događati susret sa živim Bogom.

U svojoj homiliji mons. Ivan Šaško naglasio je, na temelju liturgijskih tekstova, ljudsku žeđ za Božjim milosrđem u našim životima. Pozvao je učenice, profesore i sestre da svakodnevno dođu „gasiti žeđ“ na izvoru žive vode i pred milosrđe Božje izlijevaju sve svoje duboke potrebe duše.

Nakon misnog slavlja riječ zahvale mons. Ivanu Šašku uputila je ravnateljica s. Danijela Dinjar radujući se što škola dobiva mjesto duhovne okrjepe koje će doprinijeti duhovnom rastu kako učenica tako i njihovih roditelja i profesora.