Prvi Svjetski izvještaj o katoličkom odgoju i obrazovanju

OIEC (Međunarodni ured za katolički odgoj) je uredio prvi Svjetski izvještaj o katoličkom odgoju i obrazovanju. Napisan je na engleskom jeziku, a u njegovoj izradi su pomogle mnoge katoličke organizacije za katolički odgoj i obrazovanje sa svih kontinenata. Izvještaj je podijeljen u tri dijela.

U prvom dijelu se prikazuje općenita statistika katoličkog odgoja i obrazovanja u svijetu. Tako se može pročitati da je u 2017. godini u katoličke vrtiće i škole upisano 62,2 milijuna djece. Od toga 7,3 milijuna u vrtiće, 34,6 milijuna u osnovne škole, i 20,3 milijuna u srednje škole. Zanimljivo je također da su Indija, DR Kongo, Uganda, Kenija i Malawi države s najviše upisanih učenika u katoličke škole.

U drugom dijelu se prikazuju mogući problemi, ali i prilike koje se nude u svijetu nakon završetka pandemije COVID-19. U nerazvijenim zemljama učenici često nemaju pristup internetu, pa im je jedini način učenja u tijeku pandemije ostala televizija i radio, ali u nekim zemljama se nije dala ni takva mogućnost, pa su učenici ostali u potpunosti uskraćeni za obrazovanje. Najveći problem u nerazvijenim zemljama će biti pad BDP-a što može dovesti do financijskih problema i zatvaranja dijela katoličkih škola.

U trećem dijelu se donosi statistički prikaz broja učenika u katoličkim školama velikog broja zemalja svijeta kroz posljednje 42 godine.

Cijeli izvještaj možete pročitati na web stranici OIEC-a.