Učenici Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu osvojili drugu i treću nagradu za najbolju priču iz Domovinskog rata

Učenici Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu osvojili su drugu i treću nagradu na natječaju Ministarstva hrvatskih branitelja za najbolju priču iz Domovinskog rata.

Natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja, prvi po redu, pozvao je srednjoškolce da u umjetničkoj formi kratke priče ožive svoj doživljaj Domovinskoga rata. Na svečanoj dodjeli nagrada na kninskoj tvrđavi 4. kolovoza 2019. godine, uoči 24. obljetnice vojno redarstvene operacije „Oluja“, nagrade je učenicima te priznanja mentorima uručio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uz prisustvo i čestitke najvišeg državnog vrha; predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Damira Krstičevića, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te drugih predstavnika javnog, vojnog i kulturnog života.

Katarina Brešić, učenica 3. a razreda Nadbiskupske klasične gimnazije osvojila je drugu nagradu za priču U mome podrumu. Junakinja Katarinine priče djevojka je koja u prašini jednoga podruma proživljava ratnu stvarnost – od straha za oca, brige za majku do simpatije za mladoga branitelja koji povremeno navrati. Treću nagradu (bilo je pet trećih nagrada) osvojio je ovogodišnji maturant NKG-a učenik 4. c razreda Erik Matejak svojom pričom Tišina. Učenici su se odazvali na natječaj na poticaj profesorice hrvatskog jezika i književnosti u Nadbiskupskoj klasičkoj gimnaziji prof. Marine Čubrić koja godinama potiče učenike na literarno stvaralaštvo.

Na natječaj koji je završen u svibnju ove godine pristigle su devedesetčetiri kratke priče iz mnogih srednjih škola Republike Hrvatske a nagrađeno je najboljih sedam kratkih priča. Natječaj ja osmišljen s ciljem promicanja spomena na Domovinski rat i žrtvu tisuća muškaraca i žena koji su bili spremni položiti svoj život za hrvatsku slobodu.

Srednjoškolci su uz vodstvo svojih mentora opisali povijesne događaje obrane Hrvatske o kojima su učili u školi ili doznali tijekom odrastanja. Mladi su na sebi svojstven način u obliku kratke priče opisali i svoj doživljaj sudionika Domovinskog rata.

Prvu nagradu osvojila je priča Tenisice broj 45 Ane Šulentić, učenice 3. b razreda XI. gimnazije iz Zagreba, mentorice profesorice Ane Beljo.

U nastavku donosimo odlomke nagrađenih radova učenika Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu.

Odlomak iz kratke priče U mome podrumu Katarine Brešić, 3. a. (Druga nagrada):

Moj je grad trenutačno prašan i razrušen. Barem nam tako govore. Ja već tjednima ne izlazim iz svog podruma koji je također prašan. Na sredini moga prašnog podruma šareni je tepih koji je nekada svoje mjesto imao u blagovaonici. U kolovozu je u našem susjedstvu pala prva bomba, a iz mojih je ruku tada ispala šalica tatine kave koja je nekim čudom ostala čitava. Kava je, nažalost, učinila svoje i dobar dio našeg šarenog tepiha od tada ima veliku smeđu mrlju. Iako je rat, moja mama je nakon dolaska naših susjeda u podrum stavila tepih kako bi prostor izgledao toplije, a mrlju je pokušala sakriti stavivši na nju ogromnu teglu umjetnog cvijeća. Vjerujte, imali smo najčudniji podrum u okolici. Nas devet stanara uglavnom se smjestilo što dalje od stubišta koje je vodilo Van. Vani nitko ne smije ići osim mog osamdesetogodišnjeg susjeda koji je ujedno i jedini muškarac u našem podrumu.

Odlomak iz kratke pričeTišina Erika Matejaka, 4. c. (Treća nagrada):

Osvrnuvši se oko sebe, prepoznao sam Ovčaru i groblje životinja bilo je odmah iza mene. Takav je vio moj usud, znači i ja ću završiti kao i jedna od njih i ja sam jednako vrijedan kao i one, a možda i manje. Gledao sam ga ravno u oči. Pero je uperio svoju dugu smrtnu cijev u mene i zapucao. Prije nego što sam pao, u Perinim očima nisam vidio ni trunku kajanja i žaljenja, bile su hladne, neljudske, njega je bio obuzeo sam Mefisto. Zemlja je bila hladna, sve je mirisalo na krv i na jučerašnju kišu.

Na službenim stranicama Ministarstva hrvatskih branitelja priče su dostupne u cijelosti.

Izvor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije