Održana videokonferencija ravnatelja katoličkih škola

Nacionalni ured HBK za katoličke škole organizirao je 8. svibnja 2020. videokonferenciju za sve ravnateljice i ravnatelje katoličkih škola u Republici Hrvatskoj. Nakon zajedničke molitve predstojnik Nacionalnog ureda Ivica Žuljević pozdravio je ravnatelje i zahvalio im za sve što čine u ovim izvanrednim okolnostima izazvanim koronavirusom te ih potaknuo da u spomenutoj situaciji na poseban način njeguju kršćansku osjetljivost za djecu i obitelji potičući ih da gaje duhovnu dimenziju. Istaknuo je kako je razlog ovog susreta ravnatelja „na daljinu“ međusobno povezivanje, izmjena iskustava rada u online nastavi gdje se primjenjuje novi oblik rada na daljinu s učenicima, ali i njihovim roditeljima te poticaj da škola i učitelji pri takvom odgojno-obrazovnom radu ne izgube važnost naglašavanja čovjekove duhovne dimenzije kojoj služi Crkva i po katoličkim školama.

Predstojnik Ureda izrazio je žaljenje što se određeni zajednički program nisu održali zbog pandemije koronavirusa, osobito nacionalni susret svih djelatnika katoličkih škola predviđen 24. i 25. travnja 2020. u Šibeniku koji je odgođen za listopad ove godine. Zatim je tajnik Nacionalnog ureda Danijel Holeš predstavio inicijativu pape Franje iz rujna 2019. da se u Rimu ovoga mjeseca svibnja okupe predstavnici iz cijeloga svijeta zaduženi za odgoj i obrazovanje kako bi potpisali svjetski Sporazum o odgoju i obrazovanju. No, zbog koronavirusa susret je odgođen te su u suradnji s OIEC-om – Međunarodnom katoličkom organizacijom sve države pozvane izraditi knjigu koja će ostati trajni spomen na potpisivanje svjetskog Sporazuma o odgoju. Zamoljeni su određeni ravnatelji da se svojim angažmanom uključe u izradu knjige i tako predstavljaju katoličke škole u Hrvatskoj.

Ravnatelji su zatim iznijeli svoja iskustva u provođenju online nastave, istaknuli prednosti i nedostatke provođenja odgojno-obrazovnog rada s učenicima, progovorili su o upisima djece u osnovu školu te načinu promocije gimnazija među učenicima osmih razreda. Ravnatelji su naglasili kako su proveli ankete među učenicima i roditeljima te da su zadovoljni povratnim informacijama jer pokazuju da su se škole uspješno snašle u novom obliku provođenja nastave na daljinu. Na kraju susreta predstojnik Žuljević ohrabrio je ravnatelje podsjetivši ih da nikada nisu sami u odgovornom poslanju koje im je Crkva povjerila te da im je Ured uvijek na raspolaganju i podršci. Istaknuo je kako u svakoj situaciji treba vidjeti na djelu providnost Božju i mogućnost novog oblika evangelizacije.