Članovi Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja pohodili biskupa Škvorčevića

U Dvorani sv. Lovre Biskupskog doma u Požegi, biskup Antun Škvorčević primio je 11. prosinca članove predsjedništva Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja na čelu s predsjednicom Suzanom Hitrec, ravnateljicom Upravne škole u Zagrebu. Domaćin ovog susreta je Katolička gimnazija u Požegi i njezin ravnatelj prof. Ivica Bedeničić, član spomenutog Predsjedništva. Ravnatelji su u prijepodnevnim satima održali 11. sjednicu Predsjedništva u prostorima Katoličke gimnazije, potom posjetili Katedralu i Dijecezanski muzej.

Predsjednica Udruge Sanja Hitrec predstavila je biskupu nazočne članove Predsjedništva i zahvalila za susret.  Biskup je prisutnim ravnateljima pojasnio kako su zgradu današnjeg sjedišta Požeške biskupije izgradili isusovci početkom 18. stoljeća, koji su povezali  obnovu slavonskih prostora nakon Osmanlija s odgojno-obrazovnom djelatnošću, utemeljivši 1699. požešku gimnaziju a u okolnim mjestima niže školstvo, te sredinom 18. stoljeća i visoki studij „Academia Posegana“ na kojoj su se školovali uglavnom budući svećenici. Dodao je da je zagrebački biskup Franjo Thauszy prethodno osnovao u Požegi i sjemenište, a da su s ukinućem isusovaca požeško školstvo preuzeli pavlini, ne zadugo jer su 1786. i oni bili ukinuti. Crkvenu odgojnu djelatnost u Požegi nastavio je Orfanotrofij 1835. u nekadašnjoj isusovačkoj zgradi, koju je od države kupio zagrebački biskup Aleksandar Alagović a dokinule su ga komunističke vlasti 1946. Biskup je istaknuo da Požeška biskupija u novim okolnostima nastavlja sa spomenutom odgojno-obrazovnom tradicijom utemeljenjem Kolegija, učeničkog doma u Požegi prvenstveno za svećeničke aspirante te s dvije svoje gimnazije i tri osnovne škole. Kazao je da je odgojna dimenzija u katoličkim školama povezana s evanđeoskim sustavom vrijednosti, i izrazio nadu da će mladi, usvojivši spomenute vrijednosti i kad u budućnosti preuzmu društvene uloge na različitim razinama moći pridonijeti promjenama u hrvatskom društvu za koje se svi zauzimamo. Spomenuo je kako je na navedenoj povijesnoj pozadini znakovit  pohod predsjedništva Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Požegi i održavanje njegove sjednice upravo u prostorima Katoličke gimnazije.  Zahvalio im je na pažnji koju su svojim posjetom iskazali toj Gimnaziji i požeškom biskupu, kao i za sve ono što u svojim školama čine za mlade ljude.

Nakon susreta u Biskupskom domu biskup je ravnatelje poveo u razgledavanje Povijesne knjižnice Požeške biskupije i crkve sv. Lovre iz 13. stoljeća te im je predstavio njezino povijesno-kulturno značenje.