Govor biskupa Škvorčevića o statusu katoličkih škola i vrtića nakon plenarnog zasjedanja HBK

Na konferenciji za novinare na kraju 68. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije (HBK) održane 11. travnja 2024. u sjedištu HBK u Zagrebu, o statusu katoličkih škola i vrtića govorio je požeški biskup msgr. Antun Škovrčević, predsjednik Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje.

Među ostalim biskup Škvorčević rekao je da su na završenom plenarnom zasjedanju biskupi između ostalog razmotrili pitanje služenja Katoličke Crkve hrvatskom društvu na odgojno-obrazovnom području po svojim dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima. Kazao je da je jedno od glavnih pitanja u tom pogledu status koje navedene ustanove imaju u pravnom poretku Republike Hrvatske spomenuvši i da se planira potpisivanje novoga ugovora između HBK i Ministarstva znanosti i obrazovanja. „Biskupi su istaknuli da katoličke odgojno-obrazovne ustanove nisu osobe privatnog prava, nego nedobitne, odnosno neprofitne pravne osobe izjednačene s osobama javnog prava, ali s posebnostima koje ih čine katoličkim. Tako katoličke osnovne i srednje škole valja u potpunosti i glede svih pitanja izjednačiti s javnim odgojno-obrazovnim ustanovama s njihovim katoličkim specifičnostima“, poručio je dodavši da te škole imaju status ustanova u skladu s pravilima kojima se one uređuju i s posebnostima koje ih određuju kao katoličke ustanove.

Kazao je da su biskupi iznijeli nekoliko temeljnih postavki na koje je oslonjen sustav katoličkog odgojno-obrazovnog djelovanja u demokratskim oblicima vladavine. „Spomenuli su kako se ne samo na političkoj, nego i na nekim razinama našeg društva zapažaju tendencije monopoliziranja odgojno-obrazovnog sustava te pojedinci i skupine nerijetko tumače kako im na tom području nije potrebna javna usluga koju im Crkva nudi. Ponašaju se kao da oni s obzirom na katoličke odgojno-obrazovne ustanove trebaju nešto dopustiti ili dati Katoličkoj Crkvi“, ustvrdio je te istaknuo da svi relevantni međunarodni dokumenti, koje je usvojila i Republika Hrvatska u svom Ustavu, polaze od toga da roditelji imaju naravno pravo i obvezu odgajati svoju djecu u skladu s vlastitim sustavom vrijednosti i savješću te im to pravo ne može nitko oduzeti.

Msgr. Škvorčević rekao je da se može nazvati svojevrsnom javnom provokacijom kada određeni stranački predstavnici pripisuju dobiti Crkve ono što ona prima iz državnog proračuna da bi pokrila troškove funkcioniranja ustanova koje služe odgoju i obrazovanju, uključujući i vjeronauk u javnim školama. „Roditelji djece koja pohađaju katoličke odgojno-obrazovne ustanove plaćaju jednako porez državi kao i roditelji djece koja pohađaju javne škole, te je nepravedno da katolička djeca ne budu jednako tretirana, jednako financirana kao druga, samo zato što ne idu u javnu (državnu) školu“, naglasio je.

Kazao je da je spomenuto i pitanje (su)financiranja katoličkih odgojno-obrazovnih ustanova iz europskih fondova, koje državna tijela za sada isključuju, „što je ponešto nerazumljivo, osobito s obzirom na dječje vrtiće kojih nedostaje u Hrvatskoj, a mogle bi ih pojedine crkvene zajednice izgraditi i pružiti roditeljima tako važnu uslugu“.

Poručio je da su raspravljena i još neka konkretna pitanja i doneseni određeni zaključci koji će biti vrlo vrijedni u promicanju daljnjih projekata s obzirom na katoličke škole. Među tim projektima je istaknuo program stručnog usavršavanja nastavnika i djelatnika u katoličkim školama. „Taj projekt izradili su djelatnici Nacionalnog ureda za katolički odgoj i obrazovanje i Hrvatsko katoličko sveučilište. Taj program je vrlo pomno pripravljen i u svojim pojedinim dijelovima tako postavljen da omogućuje onim djelatnicima katoličkih škola koji nemaju dovoljno znanja i iskustva o vjeri, da ih ovim putem steknu“, zaključio je biskup Škvorčević.