GODIŠNJA FORMACIJA DJELATNIKA KATOLIČKIH ŠKOLA

Nacionalni ured za katoličke škole Hrvatske biskupske konferencije u suradnji s Agencijom za znanost i obrazovanje organizira stručno usavršavanje za djelatnike katoličkih škola na temu “Cjeloviti razvoj osobe”. Prvi stručni skup održao se 2. ožujka u prostorima Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Na skupu su sudjelovali djelatnici katoličkih škola iz Slavonskog Broda, Osijeka, Požege, Virovitice, Novske, Varaždina i Zagreba.

Nakon uvodne molitve u Dvorani biskupa Antuna Mandića nazočnima se riječima dobrodošlice obratio predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole Ivica Žuljević, potom vršitelj dužnosti dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu Ivica Pažin, tajnik Nacionalnog ureda za katoličke škole Tomislav Buntak uputio ih je dnevni red stručnoga skupa.

Prvo predavanje na temu „Cilj rasta osobe je svetost“ održao je prof. Boris Vulić koji je istaknuo kako nema zrelosti osobne vjere bez svetosti te je predstavio mnogobrojne putove svetosti. Poručio je djelatnicima katoličkih škola kako na tom putu svetosti nisu sami. Potom je o važnosti kvalitetne suradnje unutar školskog kolektiva progovorila ravnateljica Katoličke osnovne škole u Šibeniku s. Mandica Starčević. Nakon drugog predavanja sudionici skupa su uputili u Đakovačku katedralu i ondje sudjelovali u euharistijskom slavlju koje je predvodio dekan Ivica Pažin.

Nakon ručka i kratkog predaha sudionici skupa su podijeljeni u skupine za osnovne i srednje škole imali priliku podijeliti primjere dobre prakse koji se temelje na konkretnim ostvarenjima u pojedinim školama, a mogu poticajno djelovati i na druge sudionike. U posljednjem dijelu skupa djelatnici škola su podijeljeni u devet aktiva koji okupljaju nastavnike srodnih predmeta raspravili o mogućnostima projektne suradnje među školama.

Skup je zaključen u popodnevnim satima zajedničkom molitvom, a sljedeća edukacija za djelatnike katoličkih škola iz Pazina, Rijeke, Zadra, Šibenika, Splita, Sinja i Dubrovnika održat će se u subotu 9. ožujka u Zadru.