Nuncij posjetio OŠ Ružićnjak i Lotršćak

Dana 30. siječnja 2023., na zagrebačkim Donjim Sveticama, Roditeljski institut za odgoj i obrazovanje (RINO) te njemu pridružene institucije (katoličke škole OŠ Ružičnjak i OŠ Lotrščak) posjetio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua. U ime RINO instituta, nuncija je dočekala predsjednica dr. Lucija Murgić uz pratnju kapelana osnovnih škola Lotrščak i Ružičnjak – don Josepa Peguera Pocha, prisutnih ravnatelja, djelatnika i učenika/ica.

Dočekan uz pozdravnu pjesmu i molitvu „Ave Maria“, koju su na latinskom jeziku otpjevale i izmolile učenice OŠ Ružičnjak, apostolski je nuncij prvo prošetao hodnicima te Škole. Primivši, i radosno se nasmiješivši na svoj vlastiti portret, iscrtan olovkom vrijednih učenica i umjetnice Petre Jelene Cvitan iz 7.a razreda, nuncij je uz toplu i kratku izgovorenu dobrodošlicu na njegovom materinjem talijanskom jeziku, imao prilike promišljati o pozdravnim riječima djelatnika Škole, koje je u ime sviju izrekla ravnateljica Škole Anita Vuković. „Povezani istim Duhom, pod okriljem Svevišnjeg, upućujemo svoje molitve i misli za sva djela Svete Stolice, kao i Apostolske nuncijature u Hrvatskoj. Vama u molitve predajemo našu Školu, obitelji, naš svakodnevni rad i rast u svetosti“, samo su neke od izgovorenih misli kojima su djelatnici htjeli iskazati zahvalnost nunciju za darovani posjet, obogaćenje osobnih i vjerskih sjećanja te obol izgradnje našeg identiteta katoličke škole.

Zadržavši se u kratkoj molitvi pred Presvetim i pred likom Nebeske Majke, te zahvalno položivši dobiveni buket ruža, nuncij je razgledao školsku kapelu koja svakodnevno prima mnoge učenice i djelatnike Škole da u njoj nađu potrebno ohrabrenje, smiraj i pronicljivost za mnoge životne izazove i posvećenu djelotvornost u svakodnevnim obavezama.

Prigodna kutijica, ispunjena papirićima ispisanih molitava, dočekala je nuncija u učionici 2.a razreda, a nakon njegova obilaska obrazovnih prostorija, susreo se i s prvopričesnicima OŠ Ružičnjak i OŠ Lotrščak, koji su ga dočekali riječima pjesme „Krist na žalu“; riječima toliko bliskima svećeničkom pozivu i poslanju. U razgovoru s prvopričesnicima, nuncij im je dao savjet da s Isusom uvijek razgovaraju kao s pravim Prijateljem te da Njegovu riječ svakodnevno osluškuju u srcu, uvijek iznova otkrivaju i o njoj promišljaju. Potom je odgovarao na njihova brojna pitanja, među kojima je bilo i onih jednostavnijih, poput njemu najteže izgovorljive hrvatske riječi („Čvrsto!“) te pitanja vezana uz nogometni sportski klub kojemu je najviše priklonjen. Nuncij je sve obradovao i svojim divnim dojmom o Hrvatskoj i prisutnoj vjeri Hrvata, istaknuvši primjer roditeljskog odgoja u vjeri kojeg primjećuje u svakodnevici, na ulicama našega grada i domovine.

U osnovnoj školi „Lotrščak“ nuncij je dočekan pjesmom „Rajska Djevo“ u izvedbi zbora učenika. Potom je održan prigodan govor učenika Ivana Karola Ville koji je pozdravio nuncija u ime osnovne škole „Lotrščak“. Kao znak dobrodošlice, ravnatelj škole Marin Divić apostolskom je nunciju uručio poklone u ime svih djelatnika i učenika škole: ručno rađeni vez s motivima mora i sidra uz tradicionalni latinski zaziv Ave, Maris Stella; hrvatske čokoladne delicije, pisma naših učenika za papu Franju te male patkice koje predstavljaju riječi sv. Josemarije Escrive koje je često govorio vjernicima: “Želim, dakle, da budete poput patki koje idu u vodu: bez oklijevanja, bez straha. Ako Bog nešto traži, to se mora učiniti. Trebate pokrenuti sebe naprijed – neustrašivo.” Prilikom obilaska škole, nuncij se zadržao i u kratkom razgovoru s učenicima, državnim prvacima iz kemije, povijest i geografije.

Nuncij je uputio riječi podrške i zahvalnosti za rad svih koji podupiru rad RINO institucija. Sa zainteresiranošću je slušao o radu škola Ružićnjak i Lotršćak te je postavljao pitanja koja su ga zanimala u vezi mentorstva, diferenciranosti obrazovanja te uspjeha učenika i učenica na natjecanjima.

Marija Tomečak, vjeroučiteljica u OŠ Ružičnjak i Martin Kajtazi, vjeroučitelj u OŠ „Lotrščak“