Sastanak biskupa Škvorčevića i ministra Fuchsa

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagrebu u četvrtak 15. prosinca održan je sastanak ministra Radovana Fuchsa i predsjednika Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje požeškog biskupa Antuna Škvorčevića radi pokretanja rada na provedbenom dokumentu Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture.

Rad na provedbenom dokumentu je na susretu Stalnog vijeća HBK i premijera Andreja Plenkovića, 28. studenog 2022. u Banskim dvorima povjeren ministru Fuchsu i biskupu Škvorčeviću.

Ministar i biskup prisjetili su se uspješne suradnje 2011. godine u vrijeme ministrova prvog mandata kada je izrađen provedbeni dokument pod naslovom Ugovor o katoličkim osnovnim i srednjim školama. Izrazili su zadovoljstvo što mogu ponovno zajednički raditi na njegovoj dopuni s obzirom na nove društvene i crkvene okolnosti u kojima se nalaze katoličke škole. Zaključili su kako je potrebno definirati identitet katoličkih škola o kojima se govori u spomenutom međunarodnom ugovoru, a potom razmotriti prava i obveze njihovih učenika i djelatnika, jednaka onima u javnim školama po zakonima Republike Hrvatske, poštujući specifičnosti katoličkih škola. Odlučeno je da Nevenka Pašalić uime Ministarstva znanosti i obrazovanja, a Ivica Žuljević, predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole uime Hrvatske biskupske konferencije organiziraju i vode rad na dopuni provedbenog dokumenta o katoličkim školama. Razmotrili su među ostalim i nekoliko konkretnih aktualnih pitanja iz djelovanja navedenih škola, napose o odnosu jedinica lokalne uprave i samouprave prema pravima učenika katoličkih škola.

Uz ministra na sastanku su sudjelovali Ivan Milanović Litre, viši savjetnik u Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Nevenka Pašalić, voditeljica Službe za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja te Šime Jerčić, ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, dok je u biskupovoj pratnji bio Ivica Žuljević, predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole i Matej Siluković, biskupov tajnik.

Preuzeto s: IKA