Održan susret trajne formacije ravnatelja i stručnih službi katoličkih škola

U organizaciji Nacionalnog ureda za katoličke škole te Agencije za odgoj i obrazovanje održana je 11. studenog 2022. u prostorima Župe i Samostana sv. Antuna Padovanskog na Sv. Duhu u Zagrebu trajna formacija ravnatelja i stručnih službi katoličkih škola u Republici Hrvatskoj. Tema ovogodišnje formacije bila je Suvremeni izazovi za katoličke škole.

Na skupu su sudjelovali ravnatelji, duhovnici, vjeroučitelji, te stručni suradnici osnovnih i srednjih katoličkih škola s ciljem zajedničkog promišljanja, međusobne razmijene iskustava te duhovnog i profesionalnog rasta kako bi što kvalitetnije provodili odgojno-obrazovni projekt katoličkih škola.

Nakon uvodne molitve u crkvi sv. Antuna Padovanskog susret je nastavljen u župnoj dvorani samostana gdje je sve sudionike pozdravio prigodnim riječima Ivica Žuljević, predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole. Svima je zaželio dobrodošlicu, uspješan i plodonosan rad te prenio pozdrave požeškog biskupa msgr. Antuna Škvorčevića, predsjednika Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje. Zatim je prisutne pozdravila dr. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje istaknuvši vrijednosti, specifičnosti i bogatstvo koje svojim djelovanjem daju katoličke škole obrazovnom sustavu Republike Hrvatske.

Prvo predavanje održao je Boris Vampula, voditelj odsjeka za međunarodnu suradnju i projekte EU iz Agencije za odgoj i obrazovanje na temu „Škola kao prostor projekata“. U svom izlaganju predstavio je najvažnije sastavnice za uspješno pisanje i izradu projekata, posebno onih financiranih sredstvima EU.

Drugo predavanje imao je dr. Zoran Turza, profesor s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu na temu „Crkva, identitet katoličke škole i dijalog“. U kratkim crtama predstavio je dokument Kongregacije za katolički odgoj i obrazovanje pod nazivom Identitet katoličke škole za kulturu dijaloga te predstavio određena poimanja i shvaćanja Crkve kroz povijest. Poseban naglasak stavio je na gledanje i funkcioniranje Crkve kroz prizmu poliedra, kako ju često ističe i u svom tumačenju koristi papa Franjo.

Središnji dio susreta bilo je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog koje je predvodio predstojnik Ureda Ivica Žuljević, uz koncelebraciju dvadesetak ravnatelja, duhovnika i vjeroučitelja u katoličkim školama. Pjevanje na misi animirao je zbor učenika Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu pod vodstvom profesorice Ankice Juričić.

Nakon zajedničkog domjenka popodnevni dio susreta nastavljen je u radionicama. Organizirane su četiri radionice, svaka na svoju temu: dr. Kristijan Sedak imao je radionicu na temu Upravljanja promjenama i liderstva, zatim dr. Ana Haramina na temu Pitanja otpornosti, Željka Ćaleta-Car i Jelena Škugor iz Katoličke osnovne škole iz Šibenika na temu Međusobne suradnje stručnih službi te Mara Stipić Bagarić iz Razvojne agencije NORA u Novskoj na temu Pripreme i prijave natječaja za škole. Susret je završio zajedničkom molitvom u crkvi sv. Antuna Padovanskog.