Početak školske godine u katoličkim školama

Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića u Dubrovniku

Nova školska godina za učenike i nastavnike Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića u Dubrovniku počela je euharistijskim slavljem u crkvi sv. Ignacija koje je predslavio ravnatelj škole mr. don Josip Lebo.

Dobrodošlicu svima, posebice učenicima prvog razreda i njihovim roditeljima, na početku mise poželio je ravnatelj Lebo koji je u propovijedi govorio o sv. Majci Tereziji.

Propovjednik se posebice spomenuo sandala sv. Majke Terezija koji se čuvaju u kapeli sv. Dizme u zagrebačkoj Novoj Vesi i koje je imao prigode vidjeti kada je posjetio tu kapelu. Ispričao je kako je došlo da toga da svetičine sandale budu sačuvane u Hrvatskoj te to povezao sa sandalama i drugom obućom u kojima će učenici klasične gimnazije dolaziti u školu.

Majka Terezija je te svoje sandale nosila osamnaest godina i u tim sandalama je „hodila prema Bogu, prema potrebnima, bijednima, ostavljenima“, kazao je ravnatelj Lebo. Koliko će desetaka i tisuća i milijuna koraka napraviti vaše ‘sandale’ dok budete prolazili našim ulicama i Gradom do naše škole u ove četiri godine, potaknuo je propovjednik na pomišljanje, da biste postigli ono što svi želimo, napose vaši roditelji i nastavnici.

Te sandale znače – biti spreman za put, ustvrdio je.  „Majka Terezija nam je utrla put svojim sandalama, a on je: znati ići ususret drugome, znati se ne uznositi, znati biti jednostavan, milosrdan, plemenit,“ poručio je okupljenima ravnatelj škole.

Na kraju mise izmoljen je Himan Duhu Svetom da svi uspješno počnu i završe ovu školsku godinu.

Na misi je koncelebrirao novi superior isusovačke rezidencije u Dubrovniku p. Mirko Nikolić. Učenici su aktivno sudjelovali u misi čitajući i ministrirajući, a liturgijsko pjevanje predvodio je školski zbor.

Po završetku mise razrednici su se s učenicima uputili u njihove učionice gdje su im još jednom poželjeli blagoslovljen dolazak odnosno povratak u učeničke klupe te im podijelili novi raspored.

Katoličke škole Požeške biskupije

U klupe Katoličke osnovne škole u Požegi sjeli su đaci prvaci u dva odjeljenja, jednako tako u Katoličkoj osnovnoj školi u Virovitici a u  Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj u jedno odjeljenje. Najmlađe đake u požeškoj Osnovnoj školi srdačno su dočekali i pozdravili učitelji na čelu s ravnateljem Franom Barišićem a u Virovitici predvođeni ravnateljem Ivanom Mikolićem. U spomenutim školama na susretu s prvašićima i njihovim roditeljima bio je i biskup Antun Škvorčević te predstojnik Ureda Požeške biskupije za katoličke škole Ivica Žuljević. Upriličen je kratak prigodni program, u kojem je nastupio školski pjevački zbor, a učenici drugih razreda izveli su igrokaz. Potom su se učenicima i njihovim roditeljima obratili ravnatelji spomenutih škola, poželjevši im uspjeh u prvoj školskoj godini, a roditeljima dobru suradnju s učiteljima i drugim djelatnicima škole.

Uz riječi pozdrava, biskup Antun posebno se obratio prvašićima pitajući ih jesu li primijetili kako su drugi učenici koji ih promatraju s prozora škole znatiželjni, jer znaju kako je lijepo biti đak prvak, pa jedva čekaju da im se i oni pridruže. Kazavši kako su ih učenici drugih razreda pozdravili s „hvaljen Isus“, biskup je protumačio prvašićima da se za razliku od drugih škola ovdje tako pozdravlja jer su ih roditelji upisali u katoličku školu, u kojoj je na poseban način prisutan Isus, moćan ljubavlju kojom je na križu pobijedio i samu smrt. Ustvrdio je da ih stoga ne želi oslovljavati s djeco, ili učenici, nego s „braćo i sestre“, jer su i oni to postali po krštenju u Isusu Kristu. Isusovo zajedništvo na svoj se način ostvaruje u katoličkoj školi, te je ona proširena obitelj čiji su važni suradnici i roditelji. Pozvao je prvašiće da jedni druge prihvaćaju kao braću i sestre, te dok usvajaju znanja da rastu i postaju veliki u dimenzijama srca, u plemenitosti i dobroti. Još je dodao da se upisom u katoličku školu uključuju u veliku obitelj takvih škola diljem svijeta. Zaželio im je dobrodošlicu, uvjeravajući ih kako će učitelji nastojati prema njima biti dobri, te ih je potaknuo da i oni budu međusobno i prema učiteljima dobri, jer je u navedenim obiteljskim odnosima ljepota katoličkih škola.

Potom je uslijedilo predstavljanje učiteljica, nakon čega su prvašići zajedno s njima po prvi puta pošli u svoju učionicu i sjeli u školske klupe.

U Novskoj su na ulazu u školu učenike prvog razreda dočekale njihove učiteljice Marija Lucić i učiteljica u nastavi produženog boravka Jelena Leko. Nakon toga, uslijedio je program dočeka i prijema prvašića na kojem su sudjelovali predstavnici učenika svih razreda pod vodstvom učiteljice Ivane Marušić. Izvedene su prigodne recitacijske, plesne i glazbene točke, a po završetku programa, ravnatelj Krunoslav Juraković uputio je novim učenicima riječi dobrodošlice. Kazao je da Katolička škola u Novskoj danas postaje bogatija za još jednu generaciju učenika, šestu po redu, te da će svi djelatnici i učitelji nastojati dati sve o sebe kako bi boravak učenika u ovoj školi postalo važno odgojno i obrazovno razdoblje u njihovu životu. Također je prenio pozdrave požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, osnivača Škole. Zahvalio je roditeljima na povjerenju koje su iskazali upisavši svoju djecu u novljansku katoličku školu. Potom su pozdravnu riječ uputile i učiteljice Marija Lucić i Jelena Leko, a zatim su učenicima podijeljeni prigodni pokloni i pripremljeni udžbenici kojima su učenici napunili svoje prazne torbe. Susret je završen međusobnim druženjem prvašića i njihovih roditelja koji su se u radosnom ozračju uputili svojim domovima.