U Požegi održan Stručni skup ravnatelja katoličkih škola

U organizaciji Nacionalnog ureda za katoličke škole održan je u Požegi Stručni skup ravnatelja katoličkih osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj od 29. lipnja do 1. srpnja 2022. Susret je započeo večernjim euharistijskim slavljem na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla u požeškoj Katedrali koje je predvodio biskup Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje. Nakon misnog slavlja i razgledavanja izložbe „Dvadeset i pet godina Požeške biskupije u slici i riječi“ u kripti Katedrale, biskup se susreo s ravnateljima u Domu pape Ivana Pavla II. u Požegi te im zaželio dodrodošlicu u Požegu i plodan rad.

Idućega dana, 30. lipnja program je započeo zajedničkom molitvom u Dvorani bl. Alojzija Stepinca u Biskupskom domu u Požegi, a potom je mr. Marijan Pavelić predstavio ravnateljima dokument Kongregacije za katolički odgoj „Katolički identitet za kulturu dijaloga“ (2022). U svom izlaganju naglasio je kako katolička škola mora biti protkana katoličkim identitetom te po tome prepoznatljiva jer je ona dio poslanja Crkve. Nadalje, život katoličkog učitelja treba biti obilježen vršenjem osobnog poziva u Crkvi, a ne samo vršenjem profesionalnog zvanja te je za katoličku školu svjedočenje velika odgovornost. Kršćanska prisutnost mora biti vidljiva, opipljiva i svjesna jer se danas zbog uznapredovanog procesa sekularizacije, katoličke škole nalaze u misionarskoj situaciji, čak i u zemljama s drevnom kršćanskom tradicijom. Zaključio je da spomenuti Dokument, polazeći od bitnih kriterija koji obilježavaju katolički identitet škola, želi pratiti njihovu obnovu kako bi se odgovorilo na nove izazove koje, u epohalnoj promjeni koju živimo, svijet postavlja pred Crkvu – majku i učiteljicu.

Zatim je Danijel Holeš, tajnik Nacionalnog ureda u kratkim crtama iznio što je sve tijekom školske godine 2021/2022 provedeno od zacrtanih projekta, naglasivši kako su se stručni skupovi i druga zajednička događanja unatoč pandemijskim okolnostima ipak održali, neki uživo a neki online. Također je prisutne upoznao s projektima Nacionalnog ureda, među kojima je posebno istaknuo projekt Tečaja dodatnih kvalifikacija djelatnika i ravnatelja katoličkih škola, koji se priprema u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem, a započet će se provoditi sljedeće školske godine. Osim toga sljedeće školske godine dopune predmetnih kurikula za katoličke škole postaju obavezne, dok dopune međupredmetnih tema započinju s probnom fazom. Isto tako dogovoreni su termini zajedničkih događanja u novoj školskoj godini 2022./2023., među kojima su i sportski susreti katoličkih srednjih škola koji će se organizirati u Sinju.

Ravnatelji su zatim pošli u obilazak grada i upoznali se s povijesno-kulturnim i sakralnim znamenitostima te su posjetili crkvu sv. Lovre,  katoličke škole, Katedralu te Dijecezanski muzej. U popodnevnim satima uslijedio je obilazak požeškog Veleučilšta i njegove vinarija pod obroncima Papuka te Kutjevačkog podruma i tamošnjeg nekadašnjeg isusovačkog Dvorca. Posljednjeg dana, 1. srpnja ravnatelji su pohodili biskupijsko marjansko svetište Gospe Voćinske, gdje iz je dočekao i ugosti voditelj svetišta Ivan Ereiz. Za sva primljena dobra tijekom minule nastavne godine zahvalili su misnim slavlje koje je predvodio don Ante Sorić, ravnatelj klasične gimnazije u Zadru. Zatim su posjetili Geo-info Centar u Voćinu i upoznali se s bogatom prošlošću. Susret ravnatelja završio je zajedničkim objedom u župnoj kući te su se ravnatelji, ispunjeni novim spoznajama i bogatom crkvenom i kulturnom poviješću, uputili svojim domovima.