Procesija u OŠ “Lotrščak” i OŠ Ružičnjak uoči Tijelova

U katoličkim osnovnim školama »Lotrščak« i »Ružičnjak« u Zagrebu u srijedu, 15. lipnja, dan uoči svetkovine Tijelova, prvi puta je održana svečana procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Za tu priliku bila su uređena tri oltara (postaje) – dva oltara u dvorištu škole i jedan oltar u »multifunkcionalnoj« dvorani škole. Procesiju je, noseći Presveti Sakrament, predvodio duhovnik obiju škola vlč. Josep Peguera Poch, regionalni vikar Prelature Opus Dei za Hrvatsku i Sloveniju, uz asistenciju vlč. Jorgea Garaicoechee, također iz Prelature Opus Dei, te šestorice ministranata. Uz učenike i djelatnike obiju škola te djece iz dječjeg vrtića, na procesiji su sudjelovali i njihovi roditelji.

Procesiju su bacanjem latica predvodili ovogodišnji prvopričesnici i prvopričesnice obiju škola pod vodstvom vjeroučitelja OŠ »Lotrščak« Igora Jurića. Baldahin iznad Presvetog Oltarskog Sakramenta nosili su učenici 8. razreda odjeveni u narodne nošnje, a njih, kao i ministrante, pripremio je vjeroučitelj OŠ »Lotrščak« Martin Kajtazi. Vjeroučiteljica OŠ »Ružičnjak« Marija Tomečak koordinirala je nabavu liturgijskog pribora za procesiju te ukrašavanje oltara.

Procesiju je pjevanjem pratio udruženi zbor učenika i učenica obiju škola pod ravnanjem nastavnice glazbene kulture Tihane Golubić, uz orguljsku pratnju učenika 7. razreda Ivana Karola Ville, kojemu se u jednom dijelu na saksofonu pridružio učenik 5. razreda Ilija Banović.

Prije početka procesije djeca iz dječjeg vrtića otpjevala su pjesmu »Isuse, volim Te«, a tijekom procesije zbor je pjevao pjesme: »Klanjam Ti se smjerno«, »Sakramentu veličajnom« i »Ja sam s vama«. Na svakoj postaji, nakon molitve, a prije blagoslova, slijedila je pjesma »Divnoj dakle« uz kađenje Presvetog Sakramenta, a nakon završnog blagoslova i zahvalnog govora kojeg je održala učenica 7. razreda OŠ »Ružičnjak« Katja Baždar uslijedila je pjesma »Zdravo Djevo«.

Nakon procesije učenici, roditelji i djelatnici škola izrazili su želju da se taj način javnog iskazivanja ljubavi prema našem Gospodinu održava svake naredne godine kako bi barem jednom u godini svi zajedno mogli odati počast i uputiti molitvu Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.