U Splitu održana smotra zborova katoličkih gimnazija u Hrvatskoj

Smotra zborova katoličkih srednjih škola održana je na svetkovinu svetoga Dujma, 7. svibnja 2022., u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Don Frane Bulić“ u Splitu.

Nadbiskupijska klasična gimnazija u Splitu trebala je biti domaćin Smotre još 2020. godine, u prigodi 320. obljetnice svoga utemeljenja, no zbog pandemije Smotra je održana tek ove godine u nešto skromnijim opsegu jer su se pozivu, uz školu domaćina, odazvale samo četiri katoličke srednje škole u Hrvatskoj.

Smotra zborova započela je svetom misom koju je u velikoj kapeli Nadbiskupskog sjemeništa predslavio don Vedran Torić, ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa i profesor u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji, uz don Josipa Dukića, ravnatelja Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ Split.

U homiliji don Vedran je govorio o strahu koji mlade može udaljavati od Boga, ali i od suočavanja sa samima sobom. Istaknuo je primjer svetoga Dujma koji se nije bojao prihvatiti svoj križ jer je ljubio Krista i jer je znao i duboko vjerovao da Krist njega ljubi. Podsjetio je okupljene da „rješenje i izlaz nisu u nama, u zatvaranju u sebe jer tada samo tonemo, postajemo tjeskobni, depresivni, anksiozni, vrtimo se oko sebe. Uvijek se uspoređujemo s drugima kako je drugima bolje i kako su drugi uspješniji od nas – bez da smo pokušali. Rješenje je u izlasku iz sebe prema onima koji nas vole i koji u nas imaju povjerenja. I zato preuzimanje svojega križa postaje odgovor na ljubav kojom smo ljubljeni.“

Na kraju propovijedi poručio je mladima da im Krist danas kaže: „Ne boj se! Ja sam uskrsnuo. Svaki tvoj pad i poteškoća trenutak su u kojem te želim uskrsnuti i dati ti pravi život. Ne boj se suočavati s izazovima koje ti donosi svaki dan. Budi kreativan! Uvijek iznova pronalazi načina kako da određeni problem ili poteškoću okreneš u svoju korist i prihvatiš ju kao priliku za sazrijevanje u vjeri, dobi i mudrosti.“

„Evo kako i ti danas možeš biti, poput Dujma, Kristov mučenik: suočavajući se s onim što te najviše tišti i košta. I noseći svoj križ vjerno do kraja. Imaj povjerenja u Krista! Tek s njim život postaje prava pjesma koja ti nikad ne dosadi i koju bi stalno mogao imati na repeat jer je život s Kristom uvijek nov, svjež i nikada dosadan. Jer je ljubav takva. A on te upravo tako ljubi. Daje sebe za tebe i uvijek sve čini novo. … Ne boj se! Nisi sam! govori ti danas Isus. To sve što ti prolaziš, prošao sam i ja da ti pokažem kako uvijek poslije svakoga križa dolazi uskrsnuće. Prošao sam da bih ti darovao svoju pobjedu. Vjeruj mi. Zajedno možemo sve“, kazao je.

Poslije slavlja mise program je nastavljen u velikoj sjemenišnoj dvorani. Na početku je okupljenim zborašima dobrodošlicu uputio don Josip Dukić. U pozdravnom govoru istaknuo je važnost zborskoga pjevanja za život i napredak katoličkih škola. Između ostaloga rekao je „da su naše katoličke gimnazije prije svega crkvene škole koje se i preko svojih zborova uključuju u temeljno poslanje Crkve u svijetu. A Crkva, na Duhove, iz Duha Svetog rođena, pozvana je stvarati jedinstvo i graditi zajedništvo uza sve različitosti pojedinaca te ostati jedna, sveta, katolička i apostolska, i biti kroz cijelu povijest svijeta jedinstvo u različitosti, na što nas poziva Drugi vatikanski sabor. A upravo nam u tome osobito pomažu naši zborovi. Zborna nas pjesma prije svega odgaja i povezuje, jedne na druge upućuje, kako bismo bili potpora jedni drugima ne samo u zboru nego i u životu. Što bi soprani i alti u zboru bez potpore i snage tenora i basova!? Zar naša euharistijska slavlja koja su izvor i vrhunac sveg kršćanskog života mogu bez zborne pjesme? Zar upravo ta pjesma ne stvara zajedništvo, ne stvara communio s Bogom i međusobno? Stoga želim da i ova smotra večeras, ovdje u Splitu na blagdan sv. Duje – svjedoka Isusa Krista – prvotno bude ono što jest – svjedočenje zajedništva, crkvenosti katoličkih gimnazija u Lijepoj Našoj.“

Potom je slijedilo predstavljanje zborova i izvođenje odabranih skladbi. Prvi je nastupio zbor domaćin, četveroglasni Mješoviti zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ Split pod ravnanjem s. Lidije Matijević. Iz Virovitice je na Smotri sudjelovao Djevojački vokalni sastav Katoličke klasične gimnazije pod ravnanjem prof. Andree Grdenić. S državnog natjecanja Glazbene svečanosti hrvatske mladeži u Varaždinu na Smotru je stigao i nagrađeni mješoviti četveroglasni Zbor Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku pod vodstvom prof. Zrinke Andrić. Četvrta po redu nastupila je novoutemeljena Schola cantorum Franjevačke klasične gimnazije u Sinju s pravom javnosti pod vodstvom prof. Andre Čale. Kao posljednji nastupio je Mješoviti pjevački zbor Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu kojim je ravnala prof. Ankica Juričić.

Na samom kraju programa, prije nego li su zajedno svi zborovi i publika, uz solista Vida Šušnjara, učenika NKG-a Split, otpjevali skladbu Splite moj, okupljenima se obratila i svima zahvalila s. Lidija Matijević, stručna koordinatorica Smotre zborova. Budući da zbog odlaska na novu službu u svojoj zajednici, s. Lidija neće neko vrijeme biti aktivna u vođenju zbora i organizaciji Smotre, pozdravila je sve zboraše i pozvala ih da i dalje marljivo rade i njeguju zborsko pjevanje.

Smotra je završila zajedničkim blagovanjem i druženjem u atriju škole te neizostavnom pjesmom prožetom mladenačkom radošću.