Katolička osnovna škola iz Šibenika domaćin Erasmus+ projekta

Nakon  dvogodišnje stanke  u okviru  Erasmus + projekta Let´s trek on Europe´s tracks Katolička osnovna škola iz Šibenika bila  2.-6. svibnja 2022. domaćin  partnerskim školama:   IES Bernat de Sarrià, Benidorm iz Španjolske, Bergmo Ungdomsskole, Molde iz Norveške i CollègeJules Ferry, Aurillac iz Francuske.

Domaćinstvo je započelo prigodnog programom u kongresnoj dvorani škole u kojem je nastupila školska klapa, a riječi dobrodošlice uputile su ravnateljica škole s. Mandica Starčević, koordinatorica projekta u školi učiteljica geografije Antonia Petković te glavna koordinatorica projekta Marie Acosta. Učenici su zatim goste poveli u razgledavanje škole, a potom je uslijedilo predstavljanje prezentacija učenika na temu postanka planina u državama sudionicama te geološka radionica na istu temu. Tijekom ove mobilnosti gosti su upoznali planinske, prirodne, kulturne i vjerske ljepote i znamenitosti grada Šibenika i županije Šibensko-kninske. Nezaobilazno odredište bilo je NP Krka, gdje su osim vožnje brodom i turističkog razgledavanja imali i višesatno pješačenje planinarskom rutom Stinice – Roški slap – Oziđana pećina. Sudionici su uživali u prekrasnoj prirodi, krajolicima koji odizimaju dah, smaragdno zelenoj boji Krke, druženju i pravoj dalmatinskoj marendi na Roškom slapu. Uslijedio je odlazak u Eko kampus Puljani i razgled novootvorenog arheološkog i prirodoslovnog postava na lokalitetu. Imali su priliku razgledati tvrđavu Barone gdje ih je primio gradonačelnik grada Šibenika dr. Željko Burić i predstavio im ukratko posebnosti grada. Posjetili su i nezaobilazni simbol grada katedralu sv. Jakova. I u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića imali su učenici predstavljanje radova posvećenih vrstama stijena, fosilima i rudnom bogatstvu planina zemalja iz kojih dolaze. Planinarenje je ostvareno i na  planinarskoj stazi Šubičevac – Rakovo selo – Orlovača koja je bila izazov koji je uspješno savladan, a za nagradu su sudionici uživali u prekrasnom pogledu koji se pruža s vrha. Kako bi gosti imali pogled na grad Šibenik s više strana, obišli su i cijelu  šetnicu u Kanalu sv. Ante.

Završetak mobilnosti zaključen je prigodnom svečanošću u školi gdje je glavna koordinatorica projekta zahvalila domaćina na domaćinstvu i izvrsnoj organizaciji proteklog tjedna. Učenici iz drugih država bili su smješteni u obiteljima učenika domaćina te su stvorena čvrsta prijateljstva i dogovoreni novi susreti. Organizacijski odbor je izrazio zahvalnost svima koji su pridonijeli uspješnoj realizaciji ove mobilnosti.