Vlasti na Guernseyju odbili prijedlog zakona koji je mogao dovesti do zatvaranja katoličkih škola

Katoličkim školama na britanskom otoku Guernsey bit će dopušteno imenovati samo katolike za ravnatelje. Odlučeno je tako 3. studenoga nakon glasanja kojim je odbijen predloženi antidiskriminacijski pravilnik. Umjesto toga, čelnici na Guernseyju glasali su za amandman koji na otoku zadržava status quo, što znači da katolička škola može zahtijevati da ravnatelj bude katolik. “Ova odluka omogućuje roditeljima da s povjerenjem nastave birati katoličke škole za svoju djecu i da iskoriste nasljeđe partnerstva s državom Guernsey koje postoji već 150 godina”, rekao je biskup Egan.

Guernsey, otok u Engleskom kanalu, ovisan je o britanskoj kruni. Na otoku na kojemu su tri katoličke crkve, živi oko 63.000 ljudi. U listopadu je najavljeno da će otočki parlament te savezne države razmatrati novu politiku pod nazivom “Uredba o diskriminaciji temeljem (1) vjere ili uvjerenja i (2) spolne orijentacije” koja bi pri zapošljavanju zabranjivala diskriminaciju temeljem vjere, uvjerenja ili spolne orijentacije. Da su ovu politiku donijele vlasti države Guernsey, ona bi za “viša rukovodeća mjesta u vjerskim školama” stupila na snagu 2026.

U pravom ekumenskom duhu, lokalni čelnici metodističke i anglikanske crkvene zajednice izrazili su svoju potporu katoličkim školama i njihovom pravu imenovanja katoličkih vođa. Tim Barker, anglikanski dekan Guernseyja, zajedno s nadređenim ministrom Metodističke crkve Howardom Stringerom, poslao je otvoreno pismo zastupnicima braneći “dugogodišnju važnost koju Rimokatolička Crkva pridaje svojim školama i njenu predanost visokokvalitetnom obrazovanju za sve. “Od središnje je važnosti za tu predanost duboko uvjerenje da katoličke škole trebaju voditi katolici”, rekli su.

Dok su dvojica protestantskih čelnika podržala opći koncept eliminacije diskriminacije, pozvali su na “prikladne i proporcionalne” iznimke od prijedloga za skupine kao što su Crkve i vjerske škole. “Pozivamo vas i vaše kolege zastupnike da prepoznate činjenicu da je za Rimokatoličku Crkvu bitno da se iznimka proširi kako bi se omogućilo da se vjera ili uvjerenje uzmu u obzir pri zapošljavanju na više rukovodeće pozicije u vjerskim školama”, poručili su Barker i Stringer.