Potpisan Ugovor o osnivanju prava građenja katoličke osnovne škole u Slavonskom Brodu

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara potpisali su u četvrtak, 14. listopada Ugovor o osnivanju prava građenja katoličke osnovne škole u Slavonskom Brodu. Objekt škole gradit će se na zemljištu u vlasništvu Grada u Ulici Anastasa Popovića, u naselju Zrinski Frankopan, odnosno na području Župe Duha Svetoga.

Sukladno Ugovoru, Đakovačko-osječka nadbiskupija stekla je pravo građenja katoličke osnovne škole na tom zemljištu za što će Gradu Slavonskom Brodu plaćati mjesečnu najamninu. Nakon deset godina Nadbiskupija zemljište može i otkupiti od Grada, pri čemu se cijena zemljišta umanjuje za iznos do tada uplaćenih mjesečnih naknada za pravo građenja. Veličina zemljišta na kojemu će se graditi katolička osnovna škola je 13.976 kvadratnih metara, a procijenjena vrijednost zemljišta je 2 milijuna i 170 tisuća kuna.

„Radujem se što smo došli do ovog trenutka kada napokon možemo sa sigurnošću reći da ćemo u Slavonskom Brodu graditi katoličku osnovnu školu. Katolička Crkva i ovdje u Hrvatskoj, ali i drugdje po svijetu, a osobito u misijskim zemljama vodi brigu o cjelovitom čovjeku, evangelizira ga, ali i vodi brigu o podizanju njegova dostojanstva, što se najbolje postiže kroz obrazovanje. Kršćanski pogled na svijet zahtjeva da je čovjek u svemu onome što jest, što misli, što čini, prožet iskustvom vjere, odnosom prema Bogu i da vodi brigu o čestitosti, poštenju, istinoljubivosti, solidarnosti prema drugom čovjeku (…) Sve su to odlike evangelizacije i zato bismo željeli da naša škola bude obrazovna ustanova, ali i naglašeno odgojna ustanova kršćanske inspiracije”, rekao je nadbiskup Hranić obraćajući se nazočnima na potpisivanju Ugovora, podsjećajući da je Nadbiskupija odlučila na svojim forumima suodgovornosti uz već postojeću katoličku Klasičnu gimnaziju Fra Marijana Lanosovića u Slavonskom Brodu otvoriti i osnovnu školu.

Zahvalio je gradonačelniku Duspari i njegovim suradnicima za razumijevanje i podršku u tom naumu i projektu. „Želimo time pridonijeti i kvaliteti školstva u ovom gradu, jer svi znamo da se danas, koliko god se škole i prosvjetni radnici trude i u odgojnom segmentu, sve više naglašava obrazovanje kao priprema mladih za tržište rada. No, kako se taj mladi čovjek osjeća, kako živi, što želi, što se s njim događa, rijetko tko o tome vodi brigu”, upozorio je mons. Hranić i naglasio kako Nadbiskupija želi odgajati mlade za izazove života i svijeta kao kršćane uz dimenziju kvalitetnog obrazovanja. Dodao je da će škola pridonijeti kvaliteti školstva u smislu provedbe jednosmjenske nastave i produženog boravka učenika. „Zahvaljujem Bogu što smo došli do ovog trenutka i nadam se da ćemo uskoro moći pristupiti proceduri pripreme projektne dokumentacije“, zaključio je nadbiskup Hranić.

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara rekao je da ga posebno veseli što je razlog nadbiskupova dolaska u Slavonski Brod potpisivanje ovog važnog ugovora, vezanog uz gradnju buduće katoličke osnovne škole u tom gradu. „Puno ulažemo u osnovne škole i dječje vrtiće i veseli me što ćemo dobiti novu školu koja je bitna za naš grad i naše učenike. Siguran sam da će to biti dobar projekt i da će puno učenika pohađati prvu katoličku školu u Slavonskom Brodu“, rekao je gradonačelnik Duspara.

Za lokaciju buduće osnovne katoličke škole u Slavonskom Brodu, podsjetio je gradonačelnik, bilo je u dogovorima više opcija – od adaptacije bivšeg Doma za djecu kraj Tehničke škole do dogradnje objekta Područne škole Antuna Mihanovića. No, zbog nepovoljnog položaja, nesigurne prometne situacije za djecu i nedefiniranih vlasničkih odnosa tih objekata, odlučili su se za ovu opciju – etapne izgradnje novog školskog objekta na zemljištu Grada. Dok se škola u potpunosti ne izgradi, Grad je Nadbiskupiji ponudio i prostore privremenog održavanja nastave za prvu generaciju učenika koji će upisati prvi razred već i ranije, i to u prostorima novoga Mjesnog doma koji je u završnoj fazi izgradnje. Osim u Slavonskom Brodu, najavio je mons. Hranić, Nadbiskupija planira graditi i osnovnu katoličku školu u Osijeku, te također i osnovnu i srednju katoličku školu u Vinkovcima.

Potpisivanju ugovora o pravu građenja katoličke škole u Slavonskom Brodu nazočili su zamjenica brodskog gradonačelnika Marina Martić Puača te povjerenik Nadbiskupije za osnivanje i gradnju katoličkih škola vlč. mr. Pavao Mikulčić.