Početak nove nastavne godine u katoličkim školama Požeške biskupije

U ponedjeljak, 6. rujna 2021. godine započela je nova nastavna godina u gimnazijama i katoličkim osnovnim školama Požeške biskupije. U klupe Katoličke osnovne škole u Požegi sjelo je 44 đaka prvaša, u Virovitici 34, a u Novskoj 20. Najmlađe đake u požeškoj Osnovnoj školi srdačno su dočekali i pozdravili učitelji na čelu s ravnateljem Franom Barišićem a u Virovitici na čelu s novim ravnateljem Ivanom Mikolićem. U spomenutim školama na programu je sudjelovao i biskup Antun Škvorčević te predstojnik Ureda Požeške biskupije za katoličke škole Ivica Žuljević. Upriličen je kratki svečani program, tijekom kojeg je nastupio školski pjevački zbor, a učenici drugih razreda izveli su prigodni igrokaz pod vodstvom svojih učiteljica. Potom su se učenicima i njihovim roditeljima obratili ravnatelji spomenutih škola, poželjevši učenicima uspjeh u njihovu školovanju, a roditeljima dobru suradnju s učiteljicama i djelatnicima škole.

Nakon ravnatelja prisutnima se obratio i osnivač škola biskup Antun Škvorčević. Upitao je učenike kako su, a oni su mu razdragano odgovorili da su „dobro“, „vrlo dobro“ ili „odlično“. Biskup je pojasnio da su odgovori „dobro“, „vrlo dobro“ i „odlično“ odveć vezani za školske ocjene, te da mu se najviše sviđa odgovor onih koji su ustvrdili da su „super“. Jer kad kažemo da smo „super“, znači da smo iznad ocjena, iznad školskih obveza i nevolja, dodao je biskup. Izrazivši djeci dobrodošlicu u školu, naglasio je kako danas kad su krenuli u školu nisu više djeca, nego učenici. Istaknuo je da škola nije samo zgrada, učionice i klupe, nije samo brojke i slova, nego su škola ponajprije učenici, njihovi učitelji i roditelji. Rekao je da se najljepše u školi događa onda kad su u njoj učenici, učitelji i roditelji ne samo jedni s drugima, nego jedni za druge, i da je u tom zajedništvu ljepota svake škole, a osobito katoličke, koja u to zajedništvo uključuje i Božju prisutnost. Biskup je naglasio učenicima da će im u školi biti dobro po onome što će dijelili jedni s drugima u usvajanju znanja, a napose u plemenitosti i dobroti, te im je poželio da im prva školska godina bude zaista srdačna, u uzajamnom svjedočenju topline, radosti i ljepote srca.

Roditeljima je pak poručio da su se danas i oni upisali u školu, jer ona bez njih nije škola. Kazao je da je roditeljska suradnja s učiteljima i djecom dragocjena, da oni u odgojno-obrazovnom projektu katoličkih škola imaju sasvim određeno mjesto i ulogu, te da bi bez njihova udjela škola bila siromašnija. Zahvalio je svima koji će ove školske godine uložiti najbolje što mogu da se učenici u školi osjećaju zaista kod kuće, jer ona je njihova proširena obitelj i zato roditelji pripadaju školi. Poželio je da Bog blagoslovi sve ono što će učitelji na čelu s ravnateljima i u suradnji s roditeljima činiti za učenike u katoličkim školama kako bi ova školska godina uz Božju pomoć bila uspješna.

Potom je uslijedilo predstavljanje učiteljica, nakon čega su prvašići zajedno sa svojim učiteljicama po prvi puta pošli u svoju učionicu i sjeli u školske klupe.

Sličan program prvoga školskog dana odvijao se i u Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj. Ravnatelj Krunoslav Juraković pozdravio je sve prisutne u ime osnivača Škole biskupa Antuna Škvorčevića i zaželio dobrodošlicu svim novim učenicima prvog razreda i njihovim obiteljima, naglasivši da danas postaju dio jedne velike obitelji Katoličke osnovne škole u Novskoj te im zahvalio za ljubav i žrtvu kojom će pratiti svoju djecu u osnovnoškolskom obrazovanju.