Održan Stručni skup ravnatelja katoličkih škola u Zadru

U Zadru je od 30. lipnja do 2. srpnja 2021. održan Stručni skup ravnatelja katoličkih osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Prvoga dana u večernjim satima, nakon okupljanja u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević, domaćin don Ante Sorić, don Roland Jelić i Igor Cecić proveli su ravnatelje povijesnom jezgrom grada Zadra i upoznali ih sa znamenitostima. Idućega dana, 1. srpnja, Stručni skup započeo je zajedničkom jutarnjom molitvom u Sjemeništu. Potom je Ivica Žuljević, predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole pozdravio prisutne ravnatelje i ravnateljice, zahvalio Zadarskoj nadbiskupiji na gostoprimstvu te predstavio dnevni red susreta. Uslijedilo je predavanje mr. don Marina Batura o dokumentu Kongregacije za katolički odgoj, Odgajati za međukulturalni dijalog u katoličkoj školi (2016.). Naglasio je kako katolička škola svima treba donositi Krista. Zato katoličku školu definira kršćansko poimanje stvarnosti u čijem je središtu Isus Krist. Stoga se katolička škola ne smije prilagoditi traženju ili očekivanju društva kako bi bila „atraktivnija“ na uštrb katoličkog identiteta o kojemu, zbog sekularizacije, mora sve više razmišljati. Upravo zato je njezina prva zadaća svjedočenje. Katolička škola je mjesto dijaloga i zajedništva te je kao odgojna zajednica povezana s obiteljima. Nastavnici trebaju živjeti profesionalne i osobne odnose zajedno s brigom za svoje učenike, a ravnatelji moraju biti odgojni vođe koji će prvi pokazati odgovornost za ispravni razvoj djece.

Zatim je Danijel Holeš, tajnik Nacionalnog ureda u kratkim crtama iznio što je sve tijekom školske godine 2020/2021 provedeno od zacrtanog programa, naglasivši kako su se stručni skupovi i druga zajednička događanja unatoč pandemijskim okolnostima ipak održali, neki uživo a neki online, a poneki su, nažalost, bili odgođeni. Također je prisutne upoznao s projektima Nacionalnog ureda, među kojima je posebno istaknuo projekt Tečaja dodatnih kvalifikacija djelatnika i ravnatelja katoličkih škola, koji se priprema u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem, a započet će se provoditi iduće jeseni. Isto tako dogovoreni su termini zajedničkih događanja u idućoj školskoj godini 2021./2022.

Prijepodnevni susret ravnatelja završio je pohodom benediktinskom samostanu svete Marije u Zadru gdje ih je dočekala časna majka Anastazija Ćizmin te ih upoznala sa znamenitostima samostana i muzeja. Ravnatelji su pod stručnim vodstvom obišli Muzej zlata i srebra grada Zadra u sklopu samostana, a potom su se u klaustru samostana zadržali u kratkom druženju sa sestrama koje su im pripremile okrepu od vlastitih proizvoda sa svoga imanja.

Ravnatelji su ujedno obišli Klasičnu gimnaziji Ivan Pavao II. te im je ravnatelj don Ante Sorić predstavio odgojno-obrazovni projekt škole. Nakon ručka u Sjemeništu ravnatelje je u novu zgradu Katoličke osnovne škole Ivo Mašina u Novom Bokancu u predgrađu Zadra poveo don Roland Jelić, ravnatelj spomenute škole. Pokazao je nove prostore te istaknuo kako će 150 učenika od iduće jeseni započeti novu školsku godinu u novoj školi.

Središnja točka dana bila je večernja sveta misa u katedrali sv. Stošije koju je predvodio Ivica Žuljević, predstojnik Nacionalnog ureda u koncelebraciji sa svećenicima ravnateljima. Potom je ravnatelje u Sjemeništu primio zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Želimir Puljić. Ohrabrio ih je u služi koju vrše, zahvalio za sve dobro koje čine kao voditelji katoličkih škola te izrazio otvorenost i spremnost Hrvatske biskupske konferencije na suradnju i pomoć u projektima katoličkih škola.

Trećeg dana sudionici Stručnog skupa posjetili su Zadarsko sveučilište gdje ih je primila rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican. Održala je ravnateljima predavanje Katoličke škole u kontekstu društvenih, gospodarskih i drugih promjena u svijetu i u Hrvatskoj. Prikazala je smjer kojim idu posljednji trendovi u izmjeni školskog sustava obrazovanja te njihovim negativnim elementima kojima se čovjek promatra isključivo kao radna snaga, a ne pojedinac koji može postići više. Naglasila je kako je upravo u tom kontekstu potrebno osnažiti identitet katoličkih škola čiji odgoj i obrazovanje teže za cjelokupnim razvojem čovjeka na dobrobit pojedinca i cijeloga društva. U popodnevnim satima uslijedio je posjet gradu Ninu gdje je ravnatelje dočekao župnik don Božo Barišić i Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice koji su ih upoznali sa znamenitostima Nina. Nakon okrijepe završen je Stručni skup ravnatelja katoličkih škola te su se uputili svojim domovima.