Biskup Antun s maturantima Katoličke gimnazije u Požegi

U četvrtak 20. svibnja biskup Antun Škvorčević susreo se s ovogodišnjim maturantima Katoličke gimnazije u Požegi. Na susretu su sudjelovali predstojnik Ureda Požeške biskupije za katoliče škole Ivica Žuljević, ravnatelj Gimnazije Ivica Bedeničić, vjeroučitelj Krunoslav Siroglavić te razrednici Leonardo Đaković i Ivana Zovko. Program je započeo u crkvi sv. Lovre marijanskom pjesmom koju je na orguljama pratio maturant Matko Matišić. Zatim je biskup pozdravio maturante, podsjetivši ih na znakovitost što svoj posljednji nastavni dan tijekom četiri godine školovanja u Katoličkoj gimnaziji završavaju upravo u crkvi sv. Lovre, pridružujući se brojnim mladima koji su se tijekom njezinih osam stoljeća ovdje okupljali na molitvu i zahvaljivanje, napose učenici požeške Gimnazije, čiji su osnivači isusovci 1699. godine te pitomci Orfanotrofija povezani s crkvom tijekom 110 godina. Svi oni, naglasio je biskup, usvajali su u školi znanja, ali kao vjernici rasli su u cjelovitim dimenzijama svoga bića. Spomenuo je gimnazijalcima da je to cilj i njihova četverogodišnjeg školovanja u Katoličkoj gimnaziji.

Na temelju pročitanog ulomka iz Lukinog evanđelja o Isusovu susretu s desetoricom gubavaca, biskup je istaknuo kako su oni tražili Isusa da ih izliječi od fizičke bolesti, ali da ih je on želio ozdraviti cjelovito na taj način da probudi u njima vjeru u svoju osobu, poveže ih sa sobom te u njemu nađu svoju puninu i smisao. Biskup je kazao gimnazijalcima kako je vjera ostvarenje najveće ljudske slobode, jer nas oslobađa od nas samih, povezuje s drugim da bismo tim putem istinski susreli sebe. Istaknuo je da je ljubav kao darivanje sebe za drugoga povezana s povjerenjem te je u njihovu dinamizmu sloboda koja najdublje očovječuje, što je osobito važno za mladog čovjeka. Spominjući posljednji redak iz naviještenog evanđeoskog ulomka: »Ustani! Idi! Tvoja te vjera spasila!« biskup je kazao učenicima da se vjerom mogu osloboditi zatvorenosti u same sebe, zarobljenosti u svoju sebičnost te se ukorijeniti u Isusa Krista, u njegovu ljubav koja je darovala sebe dokraja za nas te postati dionicima slobode koja ih čini velikim ljudima. Dodao je kako Požeška biskupija kroz katoličke škole želi služiti učenicima da se navedenim putem izgrađuju u cjelovite osobe. Podsjećajući na riječi sv. Ivana Pavla II. koji je govorio da samo Isus Krist zna što je u čovjeku te ostvariti istinu o njemu snagom svoga Duha ljubavi, biskup je pozvao učenike neka im on cijelog života bude orijentir u nastojanju oko izgradnje i rasta u čovještvu te budu u njemu sretni ljudi.

Pozvao je maturante da najprije zahvale Bogu, a zatim i svojim roditeljima te učiteljima na strpljivosti, ljubavi i požrtvovnosti koje su u njih ugradili i od kojih žive. Kazao im je da svjedočenjem svoje zahvalnosti Bogu postaju molitelji i time očituju svoj pravi stav pred životom. Naime, kazao je, molitva nije tek ponavljanje određenih formula, nego je iznošenje svoga osobnog životnog stanja u dimenziju onostranosti te se njome oslobađamo zarobljenosti teškoćama, bolešću ili nekom drugom nevoljom. Podsjećajući na značenje riječi »maturus«, biskup je maturantima zaželio da na ispitima državne mature, kao i tijekom fakultetskog studija u svojoj molitvi očituju slobodu koja svoj život povjerava Bogu i na taj način svjedoči zrelost. Pjevajući himan »Tebe Boga hvalimo«, maturanti su zahvalili Bogu za sva primljena dobročinstva tijekom protekle četiri godine.

Nakon toga maturanti su se uputili u obližnju Dvoranu bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma gdje je priređena mala okrjepa. Ravnatelj Bedeničić zahvalio je biskupu Antunu na očinskoj brizi i strpljivosti koju očituje za učenike katoličkih škola u Požeškoj biskupiji. Potom je učenik Matko Matišić biskupu izrekao zahvalnost za sve što im je omogućeno u ovoj biskupijskoj odgojno-obrazovnoj ustanovi iz koje izlazi jedanaesti naraštaj maturanata. Među ostalim maturanti su u razgovoru izrazili zadovoljstvo što u Katoličkoj gimnaziji već djeluju kao profesori njezini prijašnji učenici te da je dala i četvoricu svećenika. Na kraju susreta biskup je svakom učeniku darovao knjigu za uspomenu.