Upoznajmo katoličke škole u Republici Hrvatskoj – Katolička osnovna škola “Josip Pavlišić” u Rijeci

Školu je osnovala Riječka nadbiskupija a svoja je vrata prvoj generaciji prvašića otvorila u školskoj godini 2015./2016. Ravnateljica je Jasna Buketa. U ovoj školskoj godini u prvi razred su upisana čak tri odjeljenja učenika, tako da u 13 odijeljena (1. – 6. razred) školu pohađa oko 250 učenika. Škola svoj dan slavi 2. listopada, na blagdan svetih Anđela čuvara, a u sebi nosi ime pokojnog riječko-senjskog nadbiskupa Josipa Pavlišića koji je odgajao generacije vjernika u duhu evanđelja te bio voljen u puku i kleru. Posebno se isticao u razvoju katoličkog školstva, pa je tako zaslužan za osnivanje Srednje škole za spremanje svećenika, tj. klasične gimnazije, u Pazinu 1945. godine te proširenje prostora za Visoku bogoslovsku školu, Bogoslovno sjemenište Riječke nadbiskupije.

Škola se nalazi u zgradi bivšeg Filozofskog fakulteta te dijeli prostor s područnim studijem Teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Osim prostranom unutrašnjošću škola raspolaže i velikim okolišem i dvorištem u kojem učenici mogu provoditi vrijeme učenja i razonode. Škola ima i školski vrt kojega uređuju učenici unutar izvannastavnih aktivnosti.

Osim redovne nastave učenici imaju veliki izbor izvannastavnih aktivnosti od kojih ćemo izdvojiti samo neke: Mali istraživači, Mali glagoljaši, Domaćinstvo, Mali scenografi i Škola stripa. U školi je organiziran i cjelodnevni odgojno – obrazovni boravak koji ove godine pohađaju prvi i drugi razred.

Škola svoj identitet prikazuje u odgojnom programu kojemu je cilj kvalitetno obrazovanje, cjelokupna formacija učenika, osobna briga za svakog učenika te otvaranje učenika svijetu a da pritom ne gubi nacionalni identitet. Srž obrazovanja u školi je cjelovita formacija djece iz čega proizlazi geslo škole: Cjeloviti čovjek (homo integralis). Obrazovni modeli u skladu su s vrijednostima hrvatskog Ustava i nadahnuti su kršćanskom pedagogijom u čijem je temelju slika čovjeka stvorenog na sliku Božju, a čiji je cilj razvijati inteligenciju, spoznaje koje će upravljati sposobnostima učenika, duhovnost, osobnu savjest, svijest društvene odgovornosti, volju, osjećajnost.

http://kat-os-jpavlisic.hr