Časopis Bolji svijet među 10 najboljih školskih listova u Hrvatskoj

Prošli tjedan je Klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II. s pravom javnosti iz Zadra iznenadio poziv školskom listu Bolji svijet na državnu smotru LiDraNa. Do sada su bili tri puta na državnoj smotri, ali posljednji put prije sedam godina. U ponedjeljak, 19. travnja 2021. održan je i državni LiDraNo »na daljinu«, tj. online uz pomoć platforme Zoom.

MEĐU NAJBOLJIMA

Redakciju je predstavljala Natali Pera, učenica 3.a razreda i voditelj novinarsko-literarne sekcije profesor Damir Sikirić, a kratko su se pridružili i ravnatelj don Ante Sorić te pedagoginja s. Ana Lipovac. Smotra za školske listove počela je u 10 sati i trajala oko dva i pol sata te je prvi put u istom programu predstavljeno 17 listova osnovnih škola i 10 listova srednjih škola, a među svima njima našla su se i četiri digitalna školska lista.

IZNIMNO VELIK TRUD

Prenosimo tekst objavljen na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje: »Članovi povjerenstva Ankica Blažinović Kljajo, Marko Baus i Srećko Listeš čestitali su svim pozvanim učenicima, urednicima školskih listova i njihovim mentorima na iznimno velikom trudu i zalaganju koje je potrebno da bi se osmislio, napravio i tiskao jedan školski list. Pohvaljen je izbor tema kod većine listova, napredak u grafičkom dizajnu listova te opremi novinarskih tekstova, ali isto tako prosudbeno povjerenstvo ukazalo je učenicima na detalje koje mogu popraviti i nadograditi u procesu stvaranju školskoga lista.«

RIJEČI POHVALE

Posebno izdvajamo riječi pohvale upućene cijeloj redakciji Boljeg svijeta, tako je gđa Ankica Blažinović Kljajo istaknula »76 stranica tekstova koji nose poruku sadržanu u nazivu lista Bolji svijet« te nastavila: »Oni se zaista svojim tekstovima trude ovaj svijet učiniti boljim, tome svjedoče i naslovi koji svih odišu pozitivnim vibracijama Ništa se ne događa slučajno pa tako ni ova karantena; Izaći ćemo jači; Više ćemo cijeniti druženje s prijateljima, šetnje i školu; Jedva se čekam vratiti u klupe.« Zatim je pohvalila rubriku Iz života škole gdje prevladava bogatstvo školskih događanja: projekti, radionice, obilježavanje značajnih datuma, putovanja, terenske nastave i duhovne obnove. »Što se tiče grafičke obrade, sve je rubricirano, izmjenjuju se dva-tri stupca, tekstovi su opremljeni i svi imaju međunaslove!« naglasila je na kraju gđa Ankica Blažinović Kljajo. G. Marko Baus s grafičke je strane pohvalio prozračnost lista, lijepe fotografije i vješt grafički dizajn, a ukazao nam je i na dvije sitnice koje možemo popraviti.

NASTAVLJAMO!

Uvrštavanje našeg Boljeg svijeta među 10 najboljih školskih listova u Hrvatskoj doživjeli smo kao prepoznavanje njegove kvalitete, kao priznaje našem trudu i radu, ali i kao motivaciju da nastavimo dalje u istom smjeru. Ovom prigodom zahvaljujemo svima koji su radili i pomagali u izradi broja 16, a ujedno najavljujemo kako će i 17-ica uskoro ugledati svjetlo dana. Hoće li biti uspješna kao i njezina prethodnica?

Redakcija Boljeg svijeta