Međunarodni dan ljudskog bratstva u katoličkim školama Požeške biskupije

U katoličkim školama Požeške biskupije na poticaj biskupa Antuna Škvorčevića, učenici su upoznati s nastojanjima vjerskih prvaka, ponajprije pape Franje i imama Al-Tayeba, oko zajedničkog promicanja bratstva među svim narodima svijeta, što podrazumijeva narode različitih vjeroispovijesti, vjerujući da je samo tako moguć zajednički suživot i izgradnja mira u svijetu, priopćili su iz Požeške biskupije u petak 5. veljače

Podsjetimo, Ujedinjeni narodi ustanovili su 21. prosinca 2020. Međunarodni dan ljudskog bratstva, koji će se obilježavati svake godine 4. veljače, na dan kad su 2019. papa Franjo i veliki imam Al-Azhara u Kairu Ahmad Al-Tayyeb potpisali u Abu Dhabiju Deklaraciju o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot.

U skladu s tim ove godine se u svijetu po prvi puta obilježava Dan ljudskog bratstva tako što će se organizirati virtualni susret pape Franje i velikog imama Ahmad Al-Tayyeba uz sudjelovanje generalnog tajnika Ujedinjenih naroda Antónia Guterresa i drugih svjetskih poznatih ličnosti.

Virovitički učenici pročitali i komentirali dio Papine enciklike „Fratelli tutti“

U virovitičkoj Katoličkoj osnovnoj školi pedagoginja Katarina Ćosić i knjižničarka Mihaela Peić održale su prezentaciju koja je sadržavala osnovne informacije o obilježavanju ovoga važnog dana, nakon čega su učenicima prikazale prigodne video-isječke. Potom su učenici pročitali i komentirali dio Papine enciklike „Fratelli tutti“, koja u sebi sadrži Papine misli o važnosti ljudskog bratstva na čemu se temelji i Deklaracija o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot.

Kao vrhunac, među učenicima je zapodjenuta rasprava koja je sadržavala pitanja o bratstvu, toleranciji i važnosti međusobnog prihvaćanja. Na kraju radionice izrađen je prigodan pano koji je postavljen u hodniku škole.

Poziv biskupa Škvorčević svim župnicima Požeške biskupije na predstavljanje enciklike vjernicima

Ovom prigodom biskup Antun Škvorčević pozvao je i sve župnike u Požeškoj biskupiji da u nedjelju, 7. veljače, upoznaju vjernike na kraju svetih misa s osnovnim naglascima Papina pristupa čovječanstvu kao stvarnosti ljudskog bratstva, koji je predstavio u enciklici „Fratelli tutti“.

Deklaraciji je prethodio znakoviti posjet pape Franje Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji je proglašen povijesnim, jer je to prvi put da je jedan papa posjetio Arapski poluotok, kolijevku islama, i da se ondje slavila sveta misa na otvorenom javnom prostoru. Ovaj posjet imao je i simboličnu dimenziju jer se dogodio u godini obilježavanja 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškoga i egipatskog sultana Malek al-Kamila (1219.-2019.), u jeku križarskih ratova i napetih odnosa između Istoka i Zapada, koji u mnogočemu podsjećaju na sukobe u današnjem vremenu.

Upozorenje na sve razorniju prisutnost ideoloških, nacionalnih, religijskih i drugih ekstremizama

Cilj obilježavanja Dana bratstva jest potaknuti i pozvati sve vjernike, a preko njih i njihove religije i sve ljude dobre volje, da njeguju bratske odnose kroz međusobno upoznavanje i dijalog, te da zajedno surađuju u očuvanju mira u svijetu i stvaranju pravednijeg društva. Obilježavanjem ovoga dana želi se upozoriti sve ljude na sve razorniju prisutnost ideoloških, nacionalnih, religijskih i drugih ekstremizama, navodi se u priopćenju Požeške biskupije u petak 5. veljače.