Nacionalni ured HBK za katoličke škole sudjelovao na generalnoj skupštini CEEC-a

Minuloga 20. studenog 2020. putem video konferencije održana je 95. generalna skupština CEEC-a (Europski odbor za katoličke škole) na kojoj je među četrdesetak sudionika iz cijele Europe sudjelovao i Danijel Holeš, tajnik Nacionalnog ureda HBK za katoličke škole. Generalna skupština trajala je cijeli dan, te je bila podijeljena na nekoliko tematskih poglavlja.

Uvodnu molitvu je predvodio Guy Selderslagh, generalni tajnik CEEC-a, a potom je pozdravio sve prisutne izražavajući žaljenje što se generalna skupština morala organizirati putem video konferencije, ali zbog trenutne epidemiološke situacije nije bilo druge mogućnosti.

U prvom tematskom poglavlju predstavljena je povijest i trenutna situacija katoličkih škola i sveučilišta u Španjolskoj. Naglašeno je kako se trenutno katoličke škole i sveučilišta nalaze u financijskim problemima jer im je vlada smanjila novčana davanja za plaće što direktno utječe na slobodu roditelja u izboru škole. U ovom smislu istaknuta je jedna statistička zanimljivost, a to je da na državnim sveučilištima studij redovno ne završava oko 17% studenata, što je za Španjolsku veliki problem, dok je na katoličkim sveučilištima taj postotak puno manji. Unatoč tom i svim drugim pozitivnim primjerima, vlada još uvijek ustraje na ovoj jednostranoj odluci o smanjenju financkijskih davanja katoličkim školama i sveučilištima. U raspravu su se uključili mnogi sudionici izražavajući žaljenje i podršku u vezi trenutne situacije u Španjolskoj, ali i predstavljajući svoja pozitivna iskustva u suradnji s nacionalnim i regionalnim vlastima.

Nakon toga je predstavljena i teška situacija u Libanonu nakon velike eksplozije u Bejrutu koja je razorila pola grada, te oštetila i dosta katoličkih škola. U Libanonu skoro 70% učenika ide u privatne škole, od čega su 80% katoličke. Zbog teške financijske situacije školama je otežan rad, te učitelji trenutno primaju samo trećinu plaće. Također, zbog velikih problema uzrokovanih koronavirusom, učenici dosta vremena provedu kod kuće, a on-line nastavu je najčešće nemoguće organizirati.

Drugo tematsko poglavlje bilo je o stručnom osposobljavanju ravnatelja i učitelja za rad u katoličkim školama. Posebno su predstavljenja iskustva iz Belgije (Flandrija) i Francuske. Nakon ovih predstavljanja i rasprave, zaključeno je da je potrebno konstantno stručno usavršavanje djelatnika zbog specifičnih uvjeta rada u katoličkim školama, a koje se prvenstveno tiču cjelokupnog odgoja učenika u svjetlu Evanđelja i same naravi katoličkih škola. Nakon kratke pauze i financijskog izvješća uslijedilo je treće tematsko poglavlje o situaciji s koronavirusom i njegovim utjecajem na održavanje redovne nastave. Sudionici su iznijeli svoja iskustva, te ustvrdili da je najveći problem što se situacija mijenja svakog dana, tako da nitko ne zna hoće li se nastava održati u školi ili on-line. Ova situacija je donijela i pozitivnih primjera, a to je pronalaženje novih i kreativnih načina održavanja nastave. Na kraju generalne skupštine predstavljen je kalendar rada za 2021. godinu.