U specifičnim uvjetima uspješno održana Trajna formacija djelatnika katoličkih škola

Nacionalni ured za katoličke škole pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji svake godine organizira za sve djelatnike katoličkih škola Godišnju trajnu formacija s ciljem njihova izgrađivanja na duhovnom i stručnom području kao i rasta u kršćanskom identitetu. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije i brige za zdravlje svih djelatnika katoličkih škola ovogodišnja formacija nije održana kao redoviti zajednički skup na jednom mjestu, nego je svaka škola za svoje djelatnike formacijski susret organizirala u vlastitim prostorima škole 16. i 17. listopada 2020. 

Tema ovogodišnje trajne formacije bila je Isus liječnik, a predavanja su održali dr. sc. Anđelo Maly, profesor na Katedri Svetog pisma Starog zavjeta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom Isus – liječnik, zatim prof. dr. sc. Josip Burušić, istraživač obrazovanja i voditelj u Znanstvenom centru izvrsnosti za školsku efikasnost i školski menadžment Instituta Ivo Pilar s temom Škola kao prostor razvoja osobnog, socijalnog i profesionalnog identiteta učenika i dr. sc. Krunoslav Novak, profesor na Odjelu za komunikologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije s temom Pozitivna komunikacija kao temelj za dobru suradnju. Navedeni predavači unaprijed su snimili svoja predavanja te su zajedno s ostalim materijalima poslani katoličkim školama s ciljem da se kvalitetno pripremi formacijski susret djelatnika.

Osim predavanja, održane su i radionice te je susret završio misnim slavljem, euharistijskim klanjanjem ili molitvom svete krunice, ovisno o tome kako je pojedina katolička škola organizirala program Godišnje formacije u skladu s preporukama Nacionalnog ureda.

Osnovna škola Lotršćak, Zagreb

Katolička osnovna škola u Požegi

Katolička osnovna škola, Šibenik

Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića s pravom javnosti, Dubrovnik

Prva katolička osnovna škola u Gradu Zagrebu

Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku

 Salezijanska klasična gimnazija u Rijeci

Katolička klasična gimnazija s pravom javnosti u Virovitici

Katolička osnovna škola u Novskoj

Osnovna glazbena škola sv. Benedikta, Zadar

Katolička osnovna škola u Virovitici

Osnovna škola Ružićnjak

Katolička osnovna škola Ivo Mašina u Zadru

Katolička osnovna škola Josip Pavlišić, Rijeka

Franjevačka klasična gimnazija u Sinju s pravom javnosti

Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica s pravom javnosti, Zagreb