U Vatikanu predstavljen Svjetski sporazum o odgoju

U četvrtak 15. listopada 2020. u Vatikanu na Papinskom lateranskom sveučilištu je održana svečana sjednica prilikom koje je predstavljen Svjetski sporazum o odgoju. Njega je inicirao sam papa Franjo uz podršku Kongregacije za katolički odgoj u rujnu 2019. Datum predstavljanja je prvotno planiran za 14. svibnja 2020. kada su se u Rimu trebali okupiti predstavnici iz cijelog svijeta kako bi potpisali Svjetski sporazum o odgoju, kao i mnogi učitelji te učenici. Zbog svjetske pandemije uzrokovane koronavirusom, potpisivanje Sporazuma je odgođeno za 15. listopada 2020.

Papa Franjo se prisutnima obratio video porukom. U njoj je pozvao na preobrazbu odgoja i obrazovanja u “tvorca bratstva, mira i pravde” te pozvao sve da se pridruže i podrže Svjetski sporazum o odgoju.

Pozvao je sve globalne čelnike, institucije i učitelje da “iza sebe ostave površne pristupe odgoju i obrazovanju” usredotočene samo na “korisnost tj. standardizirane rezultate ispitivanja, funkcionalnost i birokraciju. Umjesto toga, trebali bismo težiti davanju cjelovite kulture koja ima mnogo lica.”

Papa je ponudio sedam ključnih točaka za budućnost obrazovanja. To su poštovanje ljudskog dostojanstva, osluškivanje mladih, promicanje obrazovanja žena, prepoznavanje važnosti obitelji u odgoju i obrazovanju, uključivanje ranjivih i marginaliziranih, pronalaženje novih načina razumijevanja gospodarstva i politike te zaštita okoliša.

Osim pape, sudionicima su se među ostalim obratili i glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay te prefekt Kongregacije za katolički odgoj, kard. Giuseppe Versaldi.

Cijelu svečanu sjednicu možete pogledati OVDJE.

Cijeli govor pape Franje simultano preveden na više jezika možete pogledati OVDJE.