Upoznajmo katoličke škole u Republici Hrvatskoj – Nadbiskupska klasična gimnazija u Zagrebu

Nadbiskupska klasična gimnazija smještena je na Šalati u blizini KBC Šalata i Instituta Ruđer Bošković. Prepoznatljiva je po elegantnom tornju koji se izdiže iz njenog središnjeg dijela a završava kupolom u kojoj je smještena zvjezdarnica. Zagrebačka Nadbiskupska klasična gimnazija je jedina škola u državi koja ima zvjezdarnicu. Dan škole je na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka, a ove godine proslavlja ga stoti put. Ravnateljica škole je Ljuba Duvnjak, prva žena na mjestu ravnatelja od njezina osnutka. U povijest škole su utkane mnoge značajne osobe koje su ju pohađale ili u njoj radile, a njezin najpoznatiji profesor je bl. Ivan Merz u čiju se čast već godinama organizira međunarodni literarni natječaj.

Nadbiskupska klasična gimnazija započela je svoje djelovanje 1920. na Kaptolu, a razvila se iz Nadbiskupskog liceja kada je kardinal Juraj Haulik 1854. preuređujući studij u bogosloviji na Kaptolu, uveo licej sa 7. i 8. razredom gimnazije. Kako se za vrijeme Prvoga svjetskog rata i poslije sve manje gimnazijalaca prijavljivalo u 7. i 8. razred, a bilo je i manje svećenika, nadbiskup Antun Bauer 1920. proširio je licej s još dva viša gimnazijska razreda, 5. i 6, a u školskoj godini 1922./23. dodana su i četiri niža razreda, te je tako nastala Nadbiskupska velika gimnazija s pravom javnosti. Kad je dobrotom i marom nadbiskupa Bauera i biskupa Akšamovića 1928. dovršena gradnja impozantnog kompleksa na Šalati, gimnazija se premjestila na mjesto gdje se i danas nalazi. Isusovci 1937. preuzimaju upravu škole, te ostaju tu do 1997., dakle punih šezdeset godina. Nakon Drugog svjetskog rata, škola gubi pravo javnosti, a u prostor sjemeništa se smješta vojna bolnica koja se 1989. premješta na drugo mjesto. Zbog gubitka prava javnosti, 8. rujna 1948. biskupi Zagrebačke metropolije osnivaju Vjersku srednju interdijecezantsku školu koja djeluje do 1990. godine. Te godine 31. kolovoza kardinal Kuharić daje suglasnost da škola opet uzme naslov Nadbiskupska klasična gimnazija s prvom javnosti, što je u punom smislu postala rješenjem nadležnog ministarstva 15. travnja 1991. Od 2003. odlučeno je da školu mogu pohađati i djevojke.

Školu trenutno pohađa više od 400 učenika u 16 odjeljenja s programom klasične gimnazije. Treba istaknuti da učenici sudjeluju na mnogim studijskim putovanjima i hodočašćima, te volontiraju u Hrvatskom Caritasu i Caritasu Zagrebačke nadbiskupije. Iako škola učenicima nudi mnogo izbora u izvannastavnim aktivnostima i fakultativnoj nastavi, među njima se ističe Astronomija koja se najčešće održava u prostorima školske zvjezdarnice u večernjim satima, a čiji je cilj stjecanje znanja iz područja astronomije i vještina u rukovanju teleskopom.

Škola njeguje katolički identitet koji odgaja osobu da otvara vrata prema svijetu i onima koji su drugačiji. Osnovno obilježje odgojno-obrazovnog projekta je prožetost vjere i kulture, znanja i mudrosti i potraga za istinom. U zajedništvu djelatnika, učenika i njihovih obitelji provodi se projekt koji sadrži evanđeoske vrijednosti. U središtu odgoja je učenik i njegova pripadnost obitelji kao prvoj i trajnoj odgojnoj zajednici. Škola želi učenicima posvijestiti odgovornost kao pozitivni aspekt čovjekove slobode u ostvarivanju ideala pravednosti, društvene jednakosti, solidarnosti, domoljublja, dijaloga i snošljivosti. Osobita pozornost daje se znanju, solidarnosti, vjerničkom identitetu te odgovornosti.

nkg-zagreb.hr