Važni dokumenti za katolički odgoj i obrazovanje prije Gravissimum educationis – Papa Leon XIII., Spectata Fides (1885.)

Enciklika o kršćanskom odgoju, Spectata fides, papa Leon XIII. objavio je 27. studenog 1885. kao odgovor i podršku nadbiskupu Westminstera, i ostalim biskupima u Engleskoj koji su mu pisali o svojim nastojanjima za što boljim kršćanskim odgojem djece.

Nakon zahvale biskupima u Engleskoj papa spominje velikodušnost ne samo bogatih, već i siromašnih obitelji koje su spremne odvojiti dio svojih primanja za odgoj i obrazovanje svoje djece. Papa nadalje podržava i hvali otvaranje besplatnih škola u više država Europe, Britanskog carstva i Amerike jer „u ove dane i u sadašnjem stanju svijeta kada su djeci već i prve godine djetinjstva obilježene s toliko mnogo različitih opasnosti sa svih strana“ ne može ništa biti bitnije od njihove školske pouke koja se kombinira s učenjem o vjeri i moralu.

U tim školama se poučava cjelovita katolička vjera, te se djeca odgajaju u odgovorne građane društva i države jer “nema boljeg čovjeka od onoga koji je od djetinjstva odgajan u kršćanskom duhu”. Rast čovječanstva prema savršenstvu čija je slika Krist moguća je upravo u kršćanskom odgoju i obrazovanju mladih, a i budućnost svake države ovisi o ranom i ispravnom odgoju njezine djece. Oni koji ne žele i vjerski odgoj djece uništavaju mudrost naših predaka kao i same temelje svoje države te sretnog života.

Cijelu encikliku možete pročitati OVDJE