Upoznajmo katoličke škole u Republici Hrvatskoj – Salezijanska osnovna škola, Zagreb

Salezijanska osnovna škola u Zagrebu u svom se radu nadahnjuje na evanđeoskim vrijednostima i djelu sv. Ivana Bosca, odgojitelja djece i mladeži. Školu je osnovalo Udruženje salezijanaca suradnika Mjesno središte Jarun, a započela je s radom u školskoj godini 2014./15. Smještena je u pastoralnom prostoru crkve Duha Svetoga koji je za potrebe škole zakupilo Udruženje salezijanaca suradnika. Ravnateljica škole od njezinog osnutka je Karmela Tomašević, a dan škole se proslavlja 6. svibnja, na blagdan sv. Dominika Savia, zaštitnika mladeži. Školu većinom pohađaju učenici iz užeg područja Grada Zagreba (općina Trešnjevka Jug), stoga dio učenika roditelji sami prevoze. Sljedeće školske godine dio škole bi se trebao preseliti u nove prostore, a konačni cilj je sagraditi novu školsku zgradu.

Svrha ove škole jest omogućiti djeci radosno odrastanje te kvalitetno obrazovanje i odgoj utemeljen na salezijanskom preventivnom sustavu, koji se u svom radu služi predusretanjem nepoželjnog i negativnog ponašanja, neprestanim dijalogom i trajnom prisutnošću među djecom i mladima.

Školu trenutno pohađa 64 učenika u 6 razrednih odjela, a svi učenici iz razredne nastave ostaju u produženom boravku. Učenici u ponudi imaju puno izvannastavnih aktivnosti, a ovdje ćemo istaknuti Ručni rad gdje djeca upoznavaju aktivnosti svakodnevnog života kao što su skrb o domu ili odjeći. Cilj je naučiti učenike da samostalno borave u kućanstvu, pomažu u kućanskim poslovima, kuhanju, šivanju, pospremanju i prevenciji nezgoda.

U nastojanju da stvori kvalitetno i obiteljsko okruženje, škola se zauzima za promicanje dobra i predana je cjelovitu odgoju učenika pomažući im da razviju vlastitu osobnost kako bi jednog dana postali dobri kršćani i pošteni građani, spremni odgovorno preuzeti svoje mjesto u društvu.

http://os-salezijanska.skole.hr