Upoznajmo katoličke škole u Republici Hrvatskoj – Katolička osnovna škola u Požegi

Inicijativom požeškog biskupa, mons dr. Antuna Škvorčevića 7. rujna 2009. osnovana je Katolička osnovna škola u Požegi. Škola je smještena u centru grada, u neposrednoj blizini Katedrale sv. Terezije Avilske i Doma pape Ivana Pavla II, a s druge strane omeđena je zgradom u kojoj se rodio Dobriša Cesarić.

Zgrada škole je izgrađena 1877., a u njoj je bila smještena Požeška gimnazija, koju su osnovali Isusovci još davne 1699. godine. S vremenskim prilikama i neprilikama zgrada je mijenjala svoju namjenu i vlasnike, a vraćena je Crkvi nakon osnutka Požeške biskupije.

Osnovna škola je smještena u prizemlju i na prvom katu, a na drugom se nalazi Klasična gimnazija. Vidljivo je da su ovo prostori gdje su vjera i obrazovanje stoljećima stajale jedno uz drugo i još od davnina označavale povijest požeškog i šireg kraja. U rujnu 2015. svečano su otvoreni i pušteni u korištenje novi prostori za potrebe škole: sportska dvorana, školska kuhinja i blagovaonica. Ove godine je u školu upisana jedanaesta generacija učenika, tako da ih sada ima 321.

Od brojnih izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti spomenuti ćemo dvije. Školska planinarska sekcija Pegaz osnovana je s ciljem da se djecu potakne na boravak u prirodi te upozna s njezinim ljepotama te da se razvije povezanost među roditeljima, nastavnicima dviju požeških katoličkih škola te učenicima svih uzrasta. Učenička zadruga Sveti Josip ime je dobila po zaštitniku škole čiji se blagdan slavi 19. ožujka. Zadrugu čini manja skupina već dobro uhodanih i talentiranih učenika predmetne nastave zajedno s voditeljima sekcija. Od osnutka bilo je puno ideja u radu te se svake godine proizvodi nešto novo i drugačije. Proizvodi iz Zadruge se redovito prezentiraju i plasiraju na prodajnim izložbama u raznim prigodama.