Upoznajmo katoličke škole u Republici Hrvatskoj – Katolička osnovna škola, Šibenik

Prvu katoličku osnovnu školu u Republici Hrvatskoj osnovala je Šibenska biskupija. Smještena je u prostorima bivše vojarne Knezova Bribirskih u Šibeniku, a započela je s radom u 1. rujna 2008. Tada su upisani učenici u dva prva i jedan drugi razredni odjel. Odluku o otvorenju škole je donio tadašnji šibenski biskup msgr. Ante Ivas, a inicirana je željom roditelja i njihovim čestim upitima hoće li se osnovati katolička osnovna škola za djecu koja pohađaju vjerska odjeljenja gradskih dječjih vrtića ili dječji vrtić Brat sunce (vrtić Sestara franjevki od Bezgrješne), ali i mnogih drugih roditelja.  Od njezinih početaka pa do danas ravnateljica škole je s. Mandica Starčević.

U sklopu škole je smještena kapela koja pridonosi odgojnim ciljevima škole jer je to obiteljsko i intimno mjesto susreta s Gospodinom. Molitva je sastavni dio života škole te djelatnici imaju u školi mogućnost moljenja Božanskog časoslova svakog jutra i poslijepodneva. Nastava počinje i završava molitvom u svakom razrednom odjelu koju predvodi predmetni nastavnik. Zaštitnik škole je sv. Josip.

Škola danas ima 16 razrednih odjeljena od 1. do 8. razreda, a broji više od 300 učenika. Svi učenici Razredne nastave sudjeluju u programu produženog boravka. U ovom dijelu rada osobito dolazi do izražaja odgojna dimenzija djelovanja škole. Učiteljice koje su u produženom boravku imaju mogućnost izraziti svoju kreativnost na mnogo načina te na taj način motivirati učenika za aktivno sudjelovanje u raznim aktivnostima. Na ovaj način učenici razredne nastave u školi izvršavaju svoje školske obveze i stoga tijekom tjedna ne nose kući knjige. Za učenike su osigurana tri obroka dnevno koji se pripremaju u školskoj kuhinji. Učenici predmetne nastave imaju mogućnost uzimanja školske marende koja se također priprema u školskoj kuhinji, a po želji i u dogovoru roditelja s vodstvom škole ostaju i na ručku.

Djeca sudjeluju u radu učeničke zadruge „Školjka“ i ŠSK „Sokol“. Osim toga, u školi postoje i mnoge druge izvannastavne aktivnosti kao što je briga za školski maslinik. Jedna od specifičnosti škole je u tome što je uvela školske uniforme za učenike. Ona se sastoji od trenirke koja se šiva po mjeri, s logom škole na njezinom gornjem dijelu. Školska uniforma ne nosi se tijekom rujna i ljetnih mjeseci ne, kao ni petkom, a sportski oblik uniforme izabran je zbog dugotrajnog boravka učenika u školi.

Na danu otvorenja škole istaknuto je da je uz obrazovanje važna i odgojna dimenzija škole koja će u ovoj školi biti izražena na poseban način, te kako katolička osnovna škola u vremenima koja dolaze može dosta toga ponuditi društvu. Ostvarenje ovih misli je jasno vidljivo u radu prve katoličke osnovne škole u Republici Hrvatskoj.

http://os-katolicka-si.skole.hr/