Održana smotra zborova katoličkih gimnazija

Uz 25 obljetnicu djelovanja klasične gimnazije Fra Marijana Lanosovića u Slavonskom Brodu tristotinjak učenika katoličkih srednjih škola iz cijele Hrvatske sudjelovalo je u subotu 23. studenog 2019. u Slavonskom Brodu na Smotri zborova katoličkih gimnazija u Hrvatskoj.

Oni su u predvečerje toga dana u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva animirali misno slavlje koje je predvodio mons. Ivica Pažin, predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda i predstojnik Đakovačko-osječke nadbiskupije za katoličke škole. Uz domaćina-ravnatelja klasične gimnazije Fra Marijana Lanosovića i domaćeg gvardijana fra Klaudija Molohanovića suslavili su mons. Ivica Žuljević, predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole, preč. Ivan Lenić, brodski dekan, o. Sebastijan Šujević, ravnatelj Isusovačke gimnazije u Osijeku i don Vedran Torić, prof. i odgojitelj u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu.

Naglasivši među ostalim u homiliji da je u svijetu Isusa Krista najveći onaj koji svoj glas uzdiže na hvalu i slavu Bogu, da pjesmom najbolje izričemo posadašnjenje neba na zemlji, da nam ljepota glazbe može donijeti miris kraljevstva Božjega, mons. Ivica Pažin mladima je na kraju poručio: „Upravo time što pjevate, što živite glazbu, u ovoj kulturi trenutka i prolaznosti, površnosti i banalnosti od koje boluje ovaj svijet i u glazbenom smislu vi čuvate osjećaj za trajno uranjanje u dubinu božanske istine. Vi ste doista graditelji novoga neba i zemlje! Nastavite izgrađivati novo nebo i novu zemlju, novo Kraljevstvo Božje već ovdje na zemlji! Onako kako to činite glasom dok pjevate, činite zajedno sa svima nama i svjedočanstvom života, dostojnim jedinog Učitelja, Isusa Krista, Kralja u kojemu je sve stvoreno, vidljivo i nevidljivo.“

Vidljivo ganut vrhunskim, ali i toplim i skladnim liturgijskim pjevanjem tolike mladosti predvođeni dirigenticom s. Lidijom Matijević – stručnom koordinatoricom tog doista veličanstvenog događaja mons. Pažin na kraju je mise uskliknuo: „Večeras sam doista s vama, dragi pjevači i glazbenici katoličkih škola, doista doživio predokus Kraljevstva Božjega“.

Pjevali su mladi srcem i dušom i svojim stavom svome Gospodinu kako na misi u franjevačkoj crkvi tako i poslije na koncertu u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić-Mažuranić. U prepunoj dvorani s po dvije prigodne pjesme, koje su sa svojim voditeljima odabrali, nastupilo je deset zborova. Iz najjužnijeg dijela Hrvatske iz Dubrovnika prvi su nastupili učenici Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića, iz najistočnijeg Osijeka učenici Isusovačke gimnazije, potom: iz Pazina zbor Pazinskog kolegija, zbor Klasične gimnazije iz Požege, zbor Klasične gimnazije „Fra Marijana Lanosovića“ iz Slavonskog Broda, zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Franje Bulić“ iz Splita, koja iduće godine slavi 320 godina svoga djelovanja. Na kraju su nastupili zborovi Klasične gimnazije iz Virovitice, Ženske opće gimnazije Družbe sestara Milosrdnica iz Zagreba te Nadbiskupske klasične gimnazije iz Zagreba. Na kraju smotre svi su zborovi zajedno otpjevali „Hvalimo tebe“, Šime Marovića.

Smotra nije bila natjecateljskog karaktera, pa su se mladi radovali nastupu svojih vršnjaka nagrađujući jedni druge dugim pljeskom. Prigodnim riječima uz znak zahvale za tu veliku organizaciju i čestitke za 25 godina uspješnog djelovanja ravnatelju Milohanoviću i njegovim djelatnicima kao i učenicima uputio je predstojnik Žuljević. Kao znak sjećanja na taj uistinu jedinstven glazbeni susret on je zajedno s ravnateljem Milohanovićem uz prigodne darove predstavnicima zborova uručio i zahvalnice.

Program su vodili učenici brodske gimnazije Fabijan Vučković i Barbara Medved. Mladi su i u nedjelju 24. studenoga boravili u Slavonskom Brodu te pjevali na dopodnevnim misnim slavljima.