Svečana proslava dana škole Klasične gimnazije Ivana Pavla II. u Zadru

„Bog je stvorio mlade da pridonesu oblikovanju svijeta prema svojem životnom projektu. Svijet 21. stoljeća nalazi se u vašim rukama i bit će onakav kakvim ga učinite.“

Klasična gimnazija Ivana Pavla II. Zadar proslavila je Dan škole u utorak, 22. listopada 2019. uz blagdan svoga naslovnika i zaštitnika sv. Ivana Pavla II. Svečanost je započela klanjanjem pred Presvetim u crkvi sv. Marije gdje su učenike, roditelje i djelatnike dočekale benediktinke.

Svečana proslava nastavila se u prostorijama škole. Program su osmislili i vodili učenici gimnazije u suradnji s nastavnicima, a započeo je nastupom školskog zbora pod vodstvom prof. Grge Ivkovića koji su izveli pjesmu „Prva ljubav“ kantautorice Romane Bilaver.

U svom obraćanju ravnatelj Klasične gimnazije don Ante Sorić pozdravio je Oca nadbiskupa, sve profesore, svećenike, predstavnike raznih institucija, roditelje i učenike. Naglasio je kako je ova gimnazija među najtraženijim školama u Zadru ističući sljedećim riječima:

„Ove godine smo ušli na popis deset škola u Zadarskoj županiji koje upisuju  najbolji učenici, na šestom smo mjestu – to je veliki izazov i želimo iz svakog učenika izvući ono najbolje, njegov maksimum.“ Svoj govor zaključio je riječima sv. Oca Ivana Pavla II., patrona škole: „Dragi mladi, budućnost je u vašim rukama; vaša budućnost ali i budućnost Crkve i domovine. Sutra ćete se morati suočavati s velikim odgovornostima. Bit ćete na razini svojih budućih zadataka, ako se sada na odgovarajući način pripravite uz pomoć svoje obitelji, Crkve i odgojnih ustanova. (…) Cijena demokracije je velika. Novac kojim se plaća ta cijena izrađuje se od plemenitih kovina čestitosti, razboritosti, poštovanja bližnjega, požrtvovnosti, strpljivosti“.

Privevši kraju svoje razmišljanje, ravnatelj je prepustio riječ našem duhovnom pastiru i predsjedniku HBK zadarskom nadbiskupu mons. dr. Želimiru Puljiću. Otac nadbiskup, u svojem kratkom izlaganju, zahvalio je Ivanu Pavlu II. riječima: „Zahvalni smo ti sveti oče Ivane Pavle II. što si nas posjetio pet puta u svom pontifikatu – tri puta u Hrvatskoj (1994., 1998. i 2003.) te dva puta u našoj drugoj domovini Bosni i Hercegovini (1997. i 2003.). Hrvati su voljeli Papu i on je volio nas kad nam je bilo najpotrebnije.“ Privodeći kraju svoje misli, nadbiskup Puljić je završio riječima sv. Ivana Pavla II. koje je upravo izrekao u Zadru na svom stotom pastirskom pohodu: „Hvala tebi, puče Hrvatski, koji si me dočekivao raširene ruke i srca otvorena po ulicama Dalmacije, Slavonije i Kvarnera. Mladeži Hrvatska, neka te Bog blagoslovi! Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio!“

Zadarski nadbiskup predao je mikrofon učenici Luciji Vidić (1.a) koja je u pratnji Ivana Grganovića (3.a) i prof. Grge Ivkovića otpjevala pjesmu „Beneath you beautiful“, autora Timoty Mckenziea, Adele Sandea i Mike Posnera.

Nakon pjesme, voditelji programa najavili su predavanje prof. fizike Dalibora Šimunića. Prof. Šimunić je u trideset minuta objasnio da Teorija Velikoga praska ne objašnjava postanak svemira, nego njegovo širenje te da se svemir ne širi nego stvara.

Prof. Šimunić je zaokružio svečanu i službenu cjelinu kozmološkim predavanjem, a voditelji programa pozvali su sve prisutne da se pridruže održavanju sportskih aktivnosti.