Održan susret ravnatelja katoličkih osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj

U organizaciji Nacionalnog ureda za katoličke škole održan je 25. rujna 2019. u prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu susret ravnatelja katoličkih škola u Republici Hrvatskoj. Susret je započeo molitvom a potom je sve prisutne pozdravio msgr. Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje.

“Kao ravnatelji katoličkih škola preuzeli ste jednu dragocjenu službu. Potrebno je stoga s onog vjerničkog naslova ponajprije pristupiti roditeljima, koji imaju svetu obvezu odgajati svoju djecu. Po vama Crkva tim roditeljima pruža ruku. Stoga nastojmo s njima činiti ono što najbolje možemo ali u okviru propisa. Postoje crkveni propisi, postoje državni propisi, odnosno Ministarstva znanosti i obrazovanja. Želim vam zahvaliti za sve ono što nastojite kao ravnatelji činiti, ali želim vam zahvaliti i za ovaj susret. Samim dolaskom na ovaj susret svjedočite da smo odgovorna skupina ljudi i da ste ekipa koja nastoji zajednički promišljati o zadaćama koje imate kao ravnatelji i da želite djelovati u koordinaciji, osobito s Nacionalnim uredom za katoličke škole. To znači da nitko nije prepušten samome sebi, jer čim smo Crkva i crkvena institucija onda to nije vaša škola nego je katolička, u smislu Katoličke Crkve i crkvenosti. Smatram jako važnim da je potrebno od vremena do vremena susretati se na ovaj način i u ovom sastavu da bi zajednički vidjeli koja su to pitanja takve naravi koja nije dobro samostalno rješavati nego zajednički pronalaziti odgovore i imati zajednički stav i tako iz ostvarivati. To zajedništvo i jedinstvo katoličkih škola važno je pred Crkvom, pred biskupima, ali i pred Ministarstvom, dakle pred društvenom javnošću. U ovom trenutku više je takvih pitanja, ali po meni je bitna peta točka dnevnoga reda, a to je kurikul za katoličke škole. Započela je nova školska godina u kojoj je „Škola za život“ sad aktualna i važna. Kako se kao katoličke škole uključujemo u taj koncept „Škole za život“ koji je pokrenulo Ministarstvo znanosti i obrazovanja? Uključujemo se jednako kao i druge škole jer još uvijek nismo definirali naš vlastiti kurikul, ali mi je drago da je to definiranje pri kraju i da ćete na ovom susretu ponešto raspraviti o tome, kako bih mogao taj prijedlog kurikula predstaviti biskupima na zasjedanju idućeg mjeseca listopada. Mislim da je to važno i pred roditeljima i pred našim učenicima, ali osobito pred Ministarstvom da kao katoličke škole izgrađujemo, oblikujemo naš identitet u zadanom okviru, kako sam već rekao, i crkvenih i državnih propisa. To je zapravo opći kurikul, samo što smo u njega unijeli naše specifičnosti. Na taj način provodimo ono što piše u Ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na podruju odgoja i kulture. Vjerujem da je definiranje tog kurikula išlo dobro i da će prijedlog biti prihvaćen, ako ne na ovom zasjedanju onda najkasnije na proljetnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije.

Želim vas ohrabriti. Poteškoća i problema ima koliko hoćete na svim razinama našeg života. Kakav bi to bio život bez problema. Dok ima problema, znamo da živimo. Dakle budite hrabri, ne bojte se, nemojte se prestrašiti problema, ali u problemima uvijek je pitanje kako međusobno funkcionirati i u dosluhu biti jedni s drugima ponajprije na biskupijskoj, a onda i na nacionalnoj razini. Želim vam puno radosti u služenju hrvatskom čovjeku baš po školama u kojima ste ravnatelji. I želim vam puno uspjeha uz pomoć Božju jer bez te pomoći ništa ne možemo. Želim vam i ugodan dan, ugodno prijepodne u onom programu koji je predviđen.“

Predstojnik Ureda Ivica Žuljević zahvalio je biskupu na riječima ohrabrenja i njegovom dolasku te je susret nastavljen po točkama dnevnog reda. Na susretu se govorilo o Pravilniku o načinu i postupku zapošljavanja djelatnika koji je po zakonu svaka škola trebala donijeti. Zatim je predstavljen program održavanja Smotre zborova katoličkih srednjih škola idućega 23. studenoga 2019. u Slavonskom Brodu prigodom 25. obljetnice djelovanja Katoličke klasične gimnazije Fra Marijana Lanosovića kao i Smotre zborova i dramskih skupina katoličkih osnovnih škola u Zadru iduge godine, 16. svibnja 2020. Potom je tajnik Ureda Danijel Holeš upoznao prisutne ravnatelje s organiziranjem tri stručna skupa za djelatnike katoličkih škola: stručni skup za tajnike i računovođe katoličkih škola, koji će se održati 22. listopada 2019. u zgradi Hrvatske biskupske konferencije; stručni skup za stručne službe katoličkih škola, koji će se održati 8. studenog 2019. u prostorima Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu te trajna formacija za sve djelatnike katoličkih škola, koja će se održati 24. i 25. travnja 2020. u Katoličkom školskom centru u Šibeniku. Središnja točka susreta ravnatelja bila je predstavljenje radnog dokumenta s dopunama kurikula za potrebe katoličke škole. Izradile su ga učitelji i nastavnici katoličkih škola pod vodstvom koordinatorice dr. Jasminke Buljan Culej s ciljem da se neprestano izgrađuje I učvršćuje identitet katoličkih škola. Zaključeno je da će tajnik Ureda svim školama dostaviti radni dokument sa zamolbom da ga se, nakon što se prihvati na jesenskom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, primjeni u nastavi i sustavno tijekom školske godine nadopunjuje. Susret je završio zajedničkim objedom i razmjenjivanjem međusobnih iskustava u radu pojedinih škola.