Susret roditelja u Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj

U srijedu, 12. lipnja ove godine, u prostorima Katoličke osnovne škole u Novskoj održan je susret s predavanjem i interaktivnom radionicom za roditelje učenika Škole pod nazivom „Odgojni stilovi u roditeljstvu“. Radionicu su održale psihologinja Ana Matković, voditeljica Centra „Pro vita et familia“ Požeške biskupije i Jelena Bandić, učiteljica u Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj.

Na početku je susreta sve okupljene pozdravio ravnatelj Krunoslav Juraković istaknuvši da je ovaj susret svojevrsni nastavak predavanja i radionice koja je održana za roditelje minule jeseni, a kojim je cilj povezanost roditelja međusobno i sa školom te ujedno razmišljanje o kršćanskim, obiteljskim i roditeljskim vrednotama. 

U svojim predavanjima, predavačice su pojasnile odgojne stilove u roditeljstvu naglašavajući kako je za katoličke roditelje osnovni kriterij da svoj autoritet uvijek koriste u skladu s dostojanstvom ljudske osobe. Istaknule su da, iako Crkva i škola pomažu roditeljima u njihovoj odgojnoj zadaći, odgoj djece pripada prvenstveno obitelji. Napomenule su također da kod katoličkih roditelja način odgoja treba izvirati iz vjere i osobnog susreta s Bogom.

U radionicama, kroz vježbu pod nazivom „Grb moje obitelji“, roditelji su promišljali o vlastitom roditeljskom poslanju, važnosti obitelji te vrednotama koje žele usaditi svojoj djeci. Kroz interaktivni rad i međusobni dijalog zaključili su da kako što su problemi sastavni dio života, tako su i odgojne poteškoće dio roditeljstva te da u njima ne treba kloniti, nego je na tom putu potrebno osloniti se na Isusa Krista, izvor pravoga zajedništva.