Eko tjedan u Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj

U tjednu od 6. do 10. svibnja, u Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj, održan je EKO tjedan koji je organiziran u sklopu projekta “#Bitno je (na)učiti gospodariti otpadom” čiji je nositelj Grad Novska, a u kojemu su sudjelovale sve odgojno-obrazovne institucije s područja grada te mnoge druge gradske institucije.

U provedbi navedenog projekta organizirane su razne aktivnosti odgojno-obrazovnog karaktera. Početkom tjedna, u ponedjeljak, 6. svibnja, u školi je održano EKO natjecanje u recikliranju starih predmeta pod nazivom “STARO=NOVO“. Smisao natjecanja sastojao se u tome da učenici kod kuće uz pomoć recikliranih, starih predmeta koji više nije moguće upotrijebit, izrade nove predmete s novom svrhom. Najmaštovitiji radovi osvojili su i vrijedne nagrade, a svi učenici, za svoj trud, nagrađeni su zajedničkom nagradom Grada za cijelu školu. Prvo mjesto osvojio je učenik 2. razreda Lovro Kadliček svojom inovacijom za upotrebu u radu za radnim stolom. Drugo mjesto osvojio je učenik 1. razreda Matej Sablić stolnim nogometom od recikliranog materijala, a treće učenica 2. razreda Katja Lukanović izradom kutije za školski pribor.

U petak, 10. svibnja, nastavljene su aktivnosti EKO tjedna. Tako su svi učenici predvođeni učiteljicom Ivanom Božić, odlučili nahraniti ptičice našega grada izradivši uz pomoć biorazgradivog materijala hranilice s ukusnim sjemenkama i maslacem od kikirikija. Nakon radionice, prošetali su se gradom i postavili izrađene hranilice po raznim stabla i grmovima gradskih parkova.

Potom su posjetili Gradsku knjižnicu i čitaonicu Ante Jagar Novska, gdje su, pod vodstvom knjižničarki Gradske knjižnice, sudjelovali u radionici izrade EKO superjunaka iz mašte. Koristeći se isključivo starim materijalima, izradili su lica, tijela i kosu novim likovima davši im pri tome imena „Eko eko supercura“ i „Eko eko superdečko“.

Istoga dana, u gradu je organizirana i akcija čišćenja zelenih površina pod nazivom „Zelena čistka“ kao zaključna aktivnost EKO tjedna. U sklopu toga u školi je provedena aktivnost sadnja cvijeća ispred ulaza u školu. U spomenutoj aktivnosti, učenici su, uz pomoć učiteljica Ivane Božić i Ivane Marušić te vjeroučiteljice Katarine Podkulabović, ukrasili ulaz i “dvorište” škole posadivši razne vrste ukrasnih biljaka i cvijeća.

Svesrdnu pomoć i potporu u provedbi navedenih aktivnosti pružio je organizacijski tim Grada Novske te gradsko trgovačko društvo „Novokom“ d.o.o. za komunalno gospodarstvo.