Novoosnovana katolička osnovna škola u Zadru započela s radom

Prvog dana nove školske godine, 3. rujna 2018. s radom je počela novoosnovana prva katolička osnovna škola u Zadarskoj nadbiskupiji, OŠ „Ivo Mašina“ u Zadru. Učenike u pratnji roditelja dočekali su u zgradi zadarskog Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević ravnatelj don Roland Jelić i djelatnici škole. Početak djelovanja škole i prvi dan nastave blagoslovio je a potom uputio prigodnu riječ zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić.

Nazivajući taj susret „povijesnim trenutkom u avanturi početka rada katoličke škole“, nadbiskup Puljić je poželio Božji blagoslov novom početku, uspjeh u radu, dobrodošlicu te je zahvalio roditeljima na ukazanom povjerenju da u toj ustanovi školuju djecu. Mons. Puljić je rekao da se prvi razred škole nalazi u zgradi sjemeništa koje nosi ime velikog zadarskog nadbiskupa Vicka Zmajevića koji je osnovao to sjemenište, a još prije tri stoljeća osobito se zalagao za unaprijeđenje hrvatskog jezika. Naziv škole nosi ime Ive Mašine, velikog sina rodom iz Preka, najboljeg učenika tadašnje gimnazije u Zadru koji je 1961. g. mučenički umro u 33. godini života u kaznionici u Staroj Gradiški.

„Volio je školu, studij, svoje mjesto, nadbiskupiju, hrvatski narod te je žrtva i mučenik toga svoga uvjerenja. Dao sam njegovo ime školi jer nas je zadužio svojim životom i radom. Nalazimo se u susjedstvu klasične gimnazije koja je posvećena velikom čovjeku našeg vremena, najvećem papi zadnjih stoljeća, sv. Ivanu Pavlu II. Kad završite osnovnu školu, preselite se tamo“ rekao je nadbiskup Puljić u obraćanju prvašićima. Potaknuvši ih na poštivanje roditelja i učitelja, nadbiskup je svakog učenika i njihove roditelje osobno pozdravio, razmijenivši radost i ohrabrenje u susretu. U školi je organiziran i produženi boravak tako da će djeca u školi provesti vrijeme od 7,00 do 17,00 sati.