Godišnji susret trajne formacije djelatnika katoličkih škola u Hrvatskoj

Pod temom “Odgojna dimenzija u katoličkoj školi” održan je 14. travnja godišnji susret trajne formacije učitelja i djelatnika katoličkih škola u Hrvatskoj. Susret je održan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u organizaciji Nacionalnog ureda HBK za katoličke škole, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Hrvatskim katoličkim sveučilištem.
Na početku susreta predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole Ivica Žuljević pozdravio je dr. Antuna Škvorčevića, požeškog biskupa i predsjednika Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje, zatim prof. dr. sc. Željka Tanjića, rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta, mr.sc. Gordanu Barudžija, višu savjetnicu za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje, te sve prisutne ravnatelje, učitelje, nastavnike i djelatnike. Potom je prisutne pozdravio rektor Sveučilišta dr. Tanjić, te im ukratko predstavio rad Sveučilišta i prostore te pozvao ravnatelje na suradnju.

U svom pozdravnom govoru biskup dr. Antun Škvorčević naglasio je važnost izgradnje jedinstvenog sustava katoličkog odgoja i obrazovanja za koji se zauzimaju hrvatski biskupi, od katoličkih vrtića, katoličkih osnovnih i srednjih škola sve do katoličkog sveučilišta, koji bi mladim ljudima pomogao u cjelovitom odgoju i obrazovanju, utemeljenom na evanđeoskom sustavu vrijednosti, kako bi u dogledno vrijeme oni mogli biti nositeljima promjena u našem društvu. Potom je biskup pročitao ulomak iz Ivanovog evanđelja o susretu dvojice učitelja, Isusa i Nikodema, koji ne raspravljaju o akademskim pitanjima, nego jednostavno o čovjeku koji se treba roditi na puninu života, zvanu kraljevstvo Božje. Upitao je prisutne: „Što mi učitelji u katoličkim školama hoćemo sa sobom? Što hoćemo s djecom i njihovim roditeljima? Kakvi smo mi sami i da li je antropologija koju živimo evanđeoska?“ Upozorio je nazočne na Isusov poziv kako je potrebno roditi se odozgor da bismo bili potpuno očovječeni, a da se ono odgađa putem vlastitog povjerenja u Isusa Krista, snagom njegova Duha i vjernosti krsnom obraćenju. Biskup je nazočnim učiteljima uputio pitanje koje je Isus postavio Nikodemu: „Ti si učitelj pa to da ne razumiješ?“ Kazao je da uz stručno znanje, učitelj u katoličkim školama treba nastojati iz vjere živjeti čovjeka po modelu Isusa učitelja i svjedočiti ga mladim ljudima.

Potom je uslijedio nastup dramske skupine Katoličke gimnazije iz Požege, pod vodstvom prof. Marijane Čorluka. Izveli su adaptaciju pripovjetke Josipa Kozarca „Tena“.

Moderatao programa prof. Ivica Bedničić, ravnatelj požeške Katoličke gimnazije najavio je predavače i ukratno ih predstavio. Prvo predavanje održao je dr. sc. Vladimir Dugalić, profesor na KBF-u u Đakovu, na temu „Cjeloviti odgoj u katoličkoj školi“, a drugo dr. sc. Snježana Mališa, profesorice na HKS-u u Zagrebu, na temu „Pedagogija srca – temelj učiteljskog poziva“.

Središnji dio susreta bilo je euharistijsko slavlje u crkvi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, koje je predvodio biskup dr. Antun Škvorčević u koncelebraciji sa svećenicima ravnateljima, duhovnicima i vjeroučiteljima katoličkih škola. U poslijepodnevnim satima održane su dvije radionice u prostorima Hrvatskog katoličkog sveučilišta na temu „Cjeloviti odgoj“ i „Pedagogija srca“, a za cilj su imale produbiti i poosobiti predavanja. Susret je završio zajedničkim okupljanjem u Dvorani Aula Magna HKS-a, gdje je predstojnik Nacionalnog ureda Ivica Žuljević zahvalio svima na dolasku i sudjelovanju u programu trajne formacije te žrtvi koju su učinili dolaskom iz svih krajeva naše domovine, istaknuvši kako Ured nastoji povezivati sve škole, biti im na pomoć u rješavanju poteškoća te najavio izradu kurikuluma za katoličke osnovne i srednje škole.