ODRŽAN STRUČNI SKUP ZA TAJNIKE I RAČUNOVOĐE U KATOLIČKIM ŠKOLAMA

U organizaciji Nacionalnog ureda za katoličke škole održan je 12. siječnja 2024. u prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu stručni skup za tajnike i računovođe u katoličkim školama.  

Susret je započeo molitvom a potom je Ivica Žuljević, predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole pozdravio prisutne, zahvalio im za dolazak, zaželio Božji blagoslov na početku nove građanske godine te im predstavio dnevni red skupa.

Potom je Luka Premelč, duhovnik u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu održao duhovno predavanje u kojem je podijelio svoje iskustvo doživljaja svijeta u kojem živimo i djelujemo istaknuvši kako je sve postalo ubrzano te da imamo malo vremena jedni za druge, a u tom kontekstu premalo „vremena“ i za Riječ Božju, koja nam daruje mudrost u našem životu i radu. Naglasio je kako kršćani, unatoč brojnih suvremenih izazova i nemira u svijetu, trebaju biti u svakom trenutku svjedoci Radosne vijesti, Isusa Krista i nade u bolji svijet i život, o čemu trebaju progovarati naša djela.  Potaknuo je djelatnike u katoličkim školama na osobnom rastu u vjeri i težnji svetosti života u malim neprimjetnim stvarima, djelima pa i na svome radnom mjestu.  

U daljnjem tijeku susreta tajnici i računovođe u odvojenom radu izmijenili su iskustava iz svoga područja rada radu, naveli dobre primjere ali i poteškoće s kojima se svakodnevno susreće te se međusobno ohrabrili.

Drugi dio stručnog skupa započeo je predavanjem gđe. Fadile Bahović, načelnice sektora za računovodstvo i financije u Ministarstvu pravosuđa i uprave o Novom Zakonu o plaćama u državnim i javnim službama. Gđa. Bahović predstavila je novosti koje reforma o plaćama donosi s posebnim osvrtom na tajnike i računovođe. Istaknula je kako su se tijekom rada na reformi vodili načelom pravednosti i nastojanjem da se isprave nedostatci i nepravilnosti koje su bile prisutne u sadašnjem Zakonu, a na poseban način to se odnosi na izjednačavanje koeficijenta radnih mjesta u državnim i javnim službama. Kao pomoć u daljnjem radu i upoznavanju sa Zakonom podijelila je prezentaciju.  Skup je završio zajedničkim druženjem uz domjenak.