Sinj: Započela Sportska smotra katoličkih srednjih škola u Republici Hrvatskoj

večanim otvorenjem u samostanskoj dvorani Gospe Sinjske, u Sinju je u petak 21. travnja započela Sportska smotra katoličkih srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

Na ovogodišnju smotru se odazvalo deset srednjih škola, a učenici su došli iz svih krajeva Hrvatske: Osijeka, Virovitice, Slavonskog Broda, Požege, Zagreba, Rijeke, Splita, Zadra, Dubrovnika te domaćini iz Sinja. Osim 250 učenika – natjecatelja, smotri nazoče i njihovi mentori te ravnatelji škola.

Otvarajući ovogodišnju smotru, nazočnima se obratio ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju fra Joško Kodžoman. „Dragi učenici, grad Sinj je grad bogat kulturnom i duhovnom tradicijom i želim vam da u njemu uživate. Mi smo ponosni što smo vas mogli ugostiti ove godine te se nadamo da će vam ova smotra ostati u lijepoj uspomeni”, rekao je fra Joško na početku govora, dodavši da zahvaljuje svim vjernicima i roditeljima svojih učenika koji su ponudili smještaj sudionicima smotre iz drugih gradova.

Osvrnuvši se na rad katoličkih srednjih škola, rekao je: „Od osamostaljenja, u našoj Domovini, s radom su krenule ukupno 24 katoličke škole – 12 osnovnih i 12 srednjih. Imamo oko 2500 učenika samo u srednjim katoličkim školama i na to smo ponosni. Iako postoji puno prostora za napredak u radu, a posebno u infrastrukturi, činjenice govore da nam sve više roditelja povjerava svoju djecu, upisujući ih u naše škole. Siguran sam da u ovom svijetu, koji puno puta iz javnosti želi ukloniti poruku Isusa Krista, katoličke škole mogu biti čvrst temelj kršćanskog odgoja”. Zaključivši, fra Joško je zaželio da se u svakoj većoj Hrvatskoj sredini otvori barem po jedna katolička škola.

Nazočnima se obratio i provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše. Zaželjevši mladima da budu autentični svjedoci Isusa Krista, fra Marko je istaknuo kako se nada da će ova sportska smotra naučiti učenike važnoj kršćanskoj odgojnoj dimenziji – strpljivosti koja uvijek uključuje samokontrolu.

„Ova natjecanja su bitna i za učenike i za škole. Naše škole imaju izvor u evanđelju – radosnoj vijesti. Iz te radosne vijesti proizlazi cilj katoličkih škola – odgoj cjelovite osobe. Dragi učenici, vi ste ovdje kako biste pokazali zrelost u tom cjelovitom odgoju, u odgoj duha i tijela. Najvažniji smisao ovog natjecanja je pokazivanje zajedništva i stvaranje novih prijateljstava”, poručio je tajnik Nacionalnog ureda za katoličke škole Danijel Holeš.

Prisutnima se obratio i gvardijan Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Marinko Vukman. Rekavši da je radostan što se ova smotra održava u Sinju, zaželio je učenicima „da uvijek u ovom svijetu budu ljudi nade”. Na kraju, učenike je pozdravio i zamjenik sinjskog gradonačelnika Denis Bobeta.

Početak natjecanja je u subotu 22. travnja u 8.30 sati. Natjecanje u futsalu/malom nogometu bit će u dvorani Hrvace; u odbojci (M/Ž) u srednjoškolskoj dvorani u Sinju; u košarci u gradskoj dvorani u Trilju te u šahu u dvorani Franjevačke klasične gimnazije u Sinju. U 13 sati je svečana dodjela odličja.

Preuzeto s: IKA