Hodočašće djelatnika Katoličke osnovne škole iz Šibenika

Petnaesta godina rada i djelovanja Katoličke osnovne škole u Šibeniku bio je poticaj za organiziranje hodočašća za djelatnike škole u Dubrovnik i Boku Kotorsku od 20. do 22. veljače ove godine na kojem je sudjelovao i šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

U Dubrovniku im je domaćin bio dubrovački biskup mons. Roko Glasnović sa svojim suradnicima. Uz stručno vodstvo  Ivana Viđena, povjesničara umjetnosti obišli su katedralu Uznesenja BDM na nebo, riznicu katedrale te stalni postav Biskupske palače, nekoć u posjedu obitelji Sorkočević u kojoj su izložene  umjetnine od srednjega vijeka do 19. stoljeća iz kolekcije dubrovačkih biskupa. Vrhunac dana bilo je euharistijsko slavlje u crkvi sv. Vlaha koje je predslavio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić u koncelebraciji s generalnim vikarom Dubrovačke biskupije i rektorom crkve sv. Vlaha don Ivicom Pervanom koji je pozdravio hodočasnike, rektorom Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Đulianom Trdićem te župnim vikarom katedralne župe sv. Jakova u Šibeniku don Šimom Pleadinom koji je održao prigodnu homiliju. Kako u crkvi sv. Vlaha postoji mogućnost cjelogodišnjeg grličanja, hodočasnici su pristupili grličanju po zagovu sv. Vlaha.

Drugog dana hodočasnici su se uputili u Zaljev hrvatskih svetaca. Prvo odredište im je bio Herceg Novi gdje je u župnoj crkvi sv. Jeronima šibenski biskup mons. Tomislav Rogić slavio euharistijsko slavlje u zajedništvu s don Šimom Pleadinom. U homiliji je biskup potakao hodočasnike na redovito pristupanje sakramentu pomirenja. U ovoj je crkvi kršten sv. Leopold Bogdan Mandić.  Domaći župnik don Siniša Jozić poveo je hodočasnike u crkvu sv. Leopolda gdje ih je upoznao sa životom sv. Leopolda, pokazao im Maticu krštenih s podatcima o njegovom krštenju. Hodočasnici su iskazali štovanje moćima sv. Leopolda Bogdana Mandića i zajedno mu uputili molitve.  Slijedeće odredište je bio Perast i umjetni otok nastao od godinama ubacivanog kamenja Gospa od Škrpjela s istoimenom crkvom. O bogatstvu, pobožnosti i vjeri stanovnika Perasta, kao i o predivnoj crkvi govorio je župnik don Srećko Majić te je hodočasnike proveo kroz zanimljiv muzej. U Perastu su posjetili crkvu sv. Nikole s riznicom te nekadašnji franjevački samostan s crkvom sv. Antuna na vrhu brda. U Kotoru im je domaćin bio kotorski te imenovani porečko-pulski biskup mons. Ivan Štironja sa svojim suradnicima. Kancelar don Robert Tonsati proveo je hodočasnike uz iscrpno tumačenje svih sastavnica katedralom sv. Tripuna, riznicom katedrale te zbornom crkvom sv. Marije u kojo se čuva neraspadnuto tijelo bl. Ozane Kotorske.

Pri povratku prema Šibeniku, hodočasnici su posjetili Arboretum Trsteno gdje ih je upravitelj g. Ivan Šimić proveo  uz stručno tumačenje. Arboretum Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Trstenom naziv je za arhitektonsku cjelinu povijesnoga ladanjskog posjeda s perivojima, starim maslinicima i površinama pod prirodnom vegetacijom koja se prostire na površini od 28 hektara. Arboretum Trsteno jedini je arboretum na hrvatskoj  obali te je u cjelini zakonom zaštićen kao spomenik vrtne arhitekture.

Tijekom putovanja hodočasnici su molitvama časoslova, krunice i drugih pobožnosti uključivali učenike, obitelji i cijelu Crkvu i preporučili ih pod zaštitu svetaca čija su svetišta pohodili.